Prvi susret koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva travničkog

Prvi susret koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva travničkog

Prvi susret koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva travničkog, kojem su prisustvovale koordinatorice medžlisa i džemata ovog Muftijstva, održan je u nedjelju,23.06.2024. godine. U ime domaćina i organizatora ovog susreta, prisutnima se obratila prof. Lejla Bešo-Haskić, koordinatorica odjela pri Muftijstvu travničkom zahvalivši se koordinatoricama na njihovom trudu i zalaganju za opće dobro. Prof. Bešo-Haskić pohvalila je rad koordinatorica, te istakla da je veoma ponosna na ostvarene rezultate u proteklom periodu. Gošće ovog susreta bile su i dr. Safija Malkić, rukovodilac Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice (IZ), te profesorica dr. Fahira Fejzić-Čengić.

- Ovaj susret izvrsna je prilika za propitivanje uloge i značaja žene u bračnoj, porodičnoj, društvenoj, ali i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Djelovanje koordinatorica odjela za brak i porodicu veoma je značajan, posebno danas, kada svjedočimo sveopćoj krizi porodice i moralnih vrijednosti – kazala je dr. Malkić u svom obraćanju.

Uz motivacione poruke o značaju i angažmanu žene muslimanke, Bošnjakinje, prisutnim koordinatoricama obratila se i prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić, kazavši kako očuvanje porodice i porodičnih vrijednosti treba biti zadatak i misija svih nas.

- Vjerujem da ne postoji neki zadatak koji žena ne može uraditi. Žena ima posebnu snagu, svojstvenu samo njoj. Jednu polovicu svijeta rađa, a drugu odgaja. Ne smijemo dozvoliti da oholost ovlada nama i spriječi nas u promicanju dobra – kazala je prof. dr. Fejzić-Čengić.

Riječi podrške i zahvalnosti koordinatoricama je na kraju svečanosti uputio i muftija travnički, dr. Ahmed-ef. Adilović, istakavši da je posebno ponosan na rad Odjela za brak i porodicu koji već nekoliko godina realizuje projekte i aktivnosti vrijedne pažnje, te da će Muftijstvo i ubuduće pružati podršku svim koordinatoricama u njihovim projektima i aktivnostima.

Nakon uručenja zahvalnica i simboličnih poklona koordinatoricama, druženje je nastavljeno na koncertu ilahija, kasida i sevdaha.

(Lejla Kasum/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti