Održano 10. Međunarodno takmičenje iz Islamske vjeronauke: Rad i trud se uvijek isplate!

Održano 10. Međunarodno takmičenje iz Islamske vjeronauke: Rad i trud se uvijek isplate!

Deseto međunarodno takmičenje iz Islamske vjeronauke u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održano je danas u Sarajevu, okupivši polaznike Islamske vjeronauke iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

U ekipnom takmičenju prvo mjesto je osvojila ekipa iz Bosne i Hercegovine, a drugo ekipa iz Austrije. U pojedinačnom poretku dominirali su učesnici iz BiH.

1. Almira Ibreljic (Oš "Kaćuni", Busovača, Muftijstvo travničko, BiH)
2. Kenan Hadžić (Oš "Berta Kučera", Jajce, Muftijstvo travničko, BiH)
3. Ajna Osmić (Srednja medicinska škola Jezero, Sarajevo, Muftijstvo sarajevsko, BiH)

- Cilj takmičenja je da se javnosti pokaže da vjeronauka nije nametnuta, neka samo bosanska priča, nego regionalna, pa i evropska. Veliki broj evropskih država ima vjeronauku. Recimo, u Belgiji ima više vjeroučitelja Islamske vjeronauke nego u Bosni i Hercegovini, samo što naša javnost nije upoznata s tim - rekao je za Preporod.info prof.dr. Nezir Halilović, voditelj Odjela za vjeronauku u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Napomenuo je da djeca na takmičenju pokazuju znanja na vrlo visokom nivou u okviru tog školskog predmeta.

-To se vidi, kako na individualnom testiranju, tako i na ovom revijalnom kviz-takmičenju na kojem javnost može gledati rezultate koje djeca postižu - kaže dr. Halilović.

Na takmičenju se redovno, a na različitim destinacijama, okupljaju polaznici vjeronauke iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Austrije. Prošle godine učestvovala je i ekipa iz Njemačke na takmičenju u Austriji, a u narednom periodu bi se trebala u takmičenje uključiti i djeca iz Bugarske jer Vjeronauku uče iz udžbenika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji su besplatno ustupljeni muslimanima u toj državi.

Izuzetan uspjeh na današnjem takmičenju pokazala je Ibreljić Almira iz Busovače, Osnovna škola Kaćuni, osvojivši maksimalan broj bodova što je jedinstven rezultat na cijelom takmičenju.

20240628_150716(0)_copy_1024x768.jpg - Održano 10. Međunarodno takmičenje iz Islamske vjeronauke: Rad i trud se uvijek isplate!
Maksimalan broj bodova za Almiru Ibreljić iz Busovače

- Ovaj moj rezultat je vjerovatno dokaz da se rad i trud uvijek isplate - poručila je Almira.

Dodala je da je imala dovoljno vremena za spremanje jer je literaturu za takmičenje dobila odmah nakon završetka školske godine.

- Oko mjesec dana sam imala za pripreme, pa sa samo uskladila porodične obaveze i učenje. Dobra organizacija je najvažnija - zaključila je.

Takmičarski program je vodio Zijad Suljić a pitanja je pripremio prof.dr. Nezir Halilović, voditelj Odjela za vjeronauku u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti