Tešanj: Edukacija za buduće hadžije i hadžinice

Tešanj: Edukacija za buduće hadžije i hadžinice

U Plavoj džamiji na Krndiji, Medžlis Islamske zajednice Tešanj, danas je održana edukacija za 60 hadžija s područja ovog medžlisa.

Oni će ove godine obaviti hadž u organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a riječ je o hadžijama 23. grupe i 12 hadžija iz grupe 26.

Ovom prilikom budućim hadžijama obratio se vodič Almir-ef. Salkanović, koji im je prenio selame glavnog tešanjskog imama Fuad-ef. Omerbašića, te održao predavanje o ibadetskom smislu hadža.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor Fikret-ef. Čelenka, koji je i ovogodišnji vodič na hadž, prisutnima je predstavio prezentaciju o hadžu, detaljno pojašnjavajući segmente ovog ibadeta, od priprema, samog putovanja, pa do dolaska u Meku i obavljanje umre i hadža.

- Bila je to, prije svega, jedna interaktivna edukacija. Pojasnili smo im da je hadž jedna od najkompleksnijih organizacionih aktivnosti Islamske zajednice i da svi treba da damo svoj maksimum da bi ona bila uspješna. Žellimo olakšati hadžijama i prenijeti im da se ne trebaju nikako sekirati, jer imaju vrlo iskusne vodiče na čelu sa Izet-ef. Čamdžićem, kao i druge ljude ljude iz Ureda za hadž i umru na čelu sa Dževad-ef. Hadžićem, koji cijelu godinu neumorno rade kako bi sve pripremili, od prevoza, hotela i svega ostalog - kazao je Čelenka.

Istakao je da je hadžijama prenesena najvažnija poruka - da se trebaju osloniti na svoje vodiče koji su osposobljeni, i, ako budu s njima sarađivali, neće postojati bojazan da će neki od hadžskih obreda biti nepotpuno izvršen ili preskočen.

Hadžije su danas obaviještene i da će u nedjelju za područje Muftijstva zeničkog u Ensar džamiji biti upriličena podjela ihrama i kofera, te održana i posebna edukacija za buduće buduće hadžinice.

- Hadžije su iskazale posebno zadovoljstvo načinom pripreme, edukacijom i predstavljanjem obrada ovogodišnjeg hadža - kazao je efendija Čelenka.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti