U Prvoj bošnjačkoj gimnaziji premijerno prikazan film "Prvi ešalon - film o maloljetnim borcima Armije RBiH"

U Prvoj bošnjačkoj gimnaziji premijerno prikazan film "Prvi ešalon - film o maloljetnim borcima Armije RBiH"

U Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu večeras je premijerno prikazan film "Prvi ešalon - film o maloljetnim borcima Armije RBiH".

Film su, u okviru istoimenog projekta, uradili učenici trećeg razreda Gimnazije u saradnji sa svojim profesorima - mentorima.

- Oni su početkom školske godine osmislili ideju da snime film o maloljetnim borcima, obišli su cijelu Bosnu i Hercegovinu, i u konačnici završili svoj film. Historija je učiteljica života, što je bolje upoznamo, manja je šansa da će nam se nešto loše ponoviti. Misija Gimnazije jeste upravo to da učenike pripremimo, odgojimo i obrazujemo ali i da ih podučimo da moraju časno služiti domovini. Na tome puno radimo, i mislim da je ovaj projekat upravo jedan od načina da ih pošaljemo spremne u život, jer znamo da će biti posvećeni Bosni i Hercegovini - izjavila je direktorica Gimnazije Emela Mehmedspahić.

Ovaj film pozitivan je primjer njegovanja kulture sjećanja kod mladih.

- Kad nas je profesor pitao koji ćemo projekat raditi, mi smo jednoglasno rekli - film o maloljetnim borcima. Nadamo se da će film ispuniti očekivanja. Moj roditelj je maloljetni borac, i zbog toga sam, u konačnici, jako ponosan da se naša generacija sjeća, da ne zaboravlja - izjavio je učenik Harun Ramić, koji je radio na filmu.

I učenica Azra Rizvanović, koja je također radila na filmu, iskazala je zadovoljstvo, te pozvala mlade da provode više ovakvih projekata.

- Naporno smo radili u prethodnom periodu, obišli smo dosta gradova, mnogi borci su večeras tu s nama. O ratu, o ulozi boraca, trebamo govoriti, ne smijemo zaboraviti, a posebno ne smijemo zaboraviti ulogu maloljetnih boraca - poručila je ona.

Premijeri filma je prisustvovao i Seid Eminović, iz Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, drugi predstavnici vlasti, članovi Školskog odbora, roditelji i drugi gosti.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti