Svjetski dan turizma: Kod sarajevske Vijećnice oldtimeri i Centrotransov autobus iz 1963.

Svjetski dan turizma: Kod sarajevske Vijećnice oldtimeri i Centrotransov autobus iz 1963.

Izložba oldtimer automobila, tradicionalnih rukotvorina i zabava za djecu organizovani su danas na platou prekoputa sarajevske Vijećnice, a povodom Svjetskog dana turizma.

Događaj je privukao veliki broj građana i turista koji su se željeli fotografisati pored starih automobila.

Predsjednik Oldtimer kluba Sarajevo Nedim Husić Braco rekao je da su oldtimeri danas u Sarajevu kako bi uveličali Svjetski dan turizma.

- Nastojimo da budemo turistička destinacija. Smatram da bi trebalo mnogo više uložiti u promociju turizma, a ne samo očekivati da nam turizam donese nešto dobro. Znamo da je turizam naša perspektiva i jedina privredna grana koja uspješno radi - pojasnio je Husić.

AA-20240928-35759330-35759329-SVJETSKI_DAN_TURIZMA_KOD_SARAJEVSKE_VIJECNICE_OLDTIMERI_I_CENTROTRANSOV_AUTOBUS_IZ_1963.jpg - Svjetski dan turizma: Kod sarajevske Vijećnice oldtimeri i Centrotransov autobus iz 1963.

Istakao je da će građani danas na platou preko puta Vijećnice moći uživati u "šarenilu, turističkoj ponudi i promociji".

- Tu su stari oldtimeri, motori, novija vozila, kao i stari autobus koji je atrakcija u gradu. Ovaj Centrotransov autobus je iz 1963. godine. Dobro je da ga je Centrotrans sačuvao u ovakvom, originalnom stanju. Ovaj autobus se čuva u garaži i šteta je da se ne koristi za promociju turizma, jer u njemu su prvi turisti i prevoženi. Tu će biti i najstarije auto, replika auta u kojem je izvršen atentat na Ferdinanda, a koje naši sugrađani mogu vidjeti u gradu. Želimo da prvi put promovišemo turizam na ovakav način - istakao je Husić.

Među vlasnicima oldtimera koji su danas došli u Sarajevo bio je i Ibrišim Subašić iz Novog Travnika.

- Vrlo rado dolazim u Sarajevo. Drago mi je da danas mogu da prisustvujem ovom oldtimer susretu koji promoviše turizam, sport. Mi se tako družimo i lijepo nam je.

AA-20240928-35759330-35759321-SVJETSKI_DAN_TURIZMA_KOD_SARAJEVSKE_VIJECNICE_OLDTIMERI_I_CENTROTRANSOV_AUTOBUS_IZ_1963.jpg - Svjetski dan turizma: Kod sarajevske Vijećnice oldtimeri i Centrotransov autobus iz 1963.

Moje auto je Mercedes minika. Jako dobro ide, ima 50 godina, a prešao je 97.000 kilometara, a ništa na njemu ne radim - pojasnio je Subašić.

Automobil je kupio prije 11 godina.

- Volim stara auta. Ta stara auta kod mene izazivaju nostalgiju, vraćaju me unazad pa se osjećam mlađe - pojasnio je Subašić.

Svjetski dan turizma 2024. ima za cilj istražiti raskrižje turizma i izgradnje mira, ističući kako putovanja, kulturna razmjena i održivi turistički postupci mogu doprinijeti rješavanju sukoba, pomirenju i promicanju mira u cijelom svijetu.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti