Proučena Arefatska dova za bosanskohercegovačke hadžije

Proučena Arefatska dova za bosanskohercegovačke hadžije

Arefatsku dovu za bosanskohercegovačke hadžije danas je proučio reisul-hudžadž Nusret-ef. Abdibegović.

Nakon što je, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas na Arefatu održan centralni program za hadžije iz Bosne i Hercegovine, koji na ovom mjestu borave zajedno s milionima hadžija iz cijelog svijeta, proučena je i Arefatska dova.

"Hvala Allahu Gopodaru svjetova koji je Kabu preporodom za ljude učinio, salavat i selam na Poslanika koji nas je obredima hadžskim poučio i svakome ko hadž ispravno obavi nagradu izuzetnu obećao.

On je Allah, nema boga osim Njega, Živi i Vječni. Ne obuzima Ga ni drijemež ni san. Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na zemlji. Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova. On zna šta je bilo prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna drugi znaju samo onoliko koliko On želi.

Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu nije teško održavanje njihovo, On je Svevišnji i Milostivi.

Mi se sjećamo Allaha kroz Njegova lijepa imena onako kako nas je On naučio, jer On, Allah je Sveznajući, Svemoćni i Svemilosni Gospodar nebesa i zemlje u kojeg mi vjerujemo i danas jasno i glasno svjedočimo naš iman riječima: Amentu billahi, we melaiketihi, ve kutubihi, we rusulihi, vel-jevmi-lahiri, ve bil-kaderi hajrihi ve šerihi mineallahi te'ala.

Gospodaru naš, mi se Tebe sjećamo s vjerom da ćeš se i Ti sjetiti nas, jer bez tvoje pomoći mi ne možemo naći spas i zato ti se Allahu zahvaljujemo, hvala ti Gospodaru naš na svemu što znamo i što ne znamo od blagodati koje ne možemo izbrojati, jer ih je toliko koliko trenutaka u našem životu, koliko je pokreta u našem prstu, koliko je pogleda u našem oku, koliko je glasova u našem uhu, koliko je dodira u našem mozgu, hvala ti Gospodaru naš na blagodati zdravlja, na blagodati života, na blagodati bogastva, na blagodati radosti, hvala Ti na neizmjernim blagodatima koje nam darivaš.

Hvala ti Gospodaru naš što u ovom odabranom danu i na ovom izuzetnom mjestu Arefatu gdje je upotpunjena Tvoja posljednja riječ čovječanstvu, možemo jezikom svjedočiti i srcem potvrditi našu iskrenu zahvalnost na svim Tvojim blagodatima kojima je obdaren ovaj svijet a posebno na blagodati Kur'ana kojeg si nam objavio preko meleka Džibrila našem poslaniku Muhamedu a.s., da nam bude svjetlo koje će razgoniti tamu, otkloniti zabludu i nadvladati zlo, donijeti dobro čovječanstvu.

Gospodaru naš, činimo Ti ovu dovu jer znamo da nas Ti čuješ i da nam se na našu dovu odazivaš.

Gospodaru, Ti si blag i milostiv i Ti voliš blagost i milost pa nam zato oprosti.

Gospodaru, neka si ti slavljen nema boga osim Tebe, neka si slavljen, mi smo ovisni o tebi i zato molimo Tvoju milost, molimo Te ne ostavljaj nas same ni trenutka, Gospodaru popravi naše stanje.

Allahu naš, daruj nas rahmetom koji će povesti nas pravim putem, zbližiti nas i osnažiti, među nama ljubav ojačati i stanje u vjeri našoj popraviti.

Daruj nas rahmetom koji će čuvati odsutnog i podići ovdje prisutnog, rahmetom koji će nas od harama udaljiti, lica nurom ukrasiti, na dobro nas podstaći i od svakog belaja sačuvati.

Allahu naš obdari nas iskrenom vjerom, snažnim uvjerenjem i podari nam milost s kojom ćemo postići čast Tvoje pomoći na oba svijeta. Allahu naš, molimo Te za dobitak u Tvome određenju, za mjesto među šehidima na drugome svijetu, za sretan život na ovome svijetu, za pobjedu nad dušmanima ma ko oni bili.

Gospodaru naš, mi evo izlažemo našu potrebu iako smo svjesni svojih slabosti, ali čvrsto vjerujemo u Tvoju milost, jer Ti određuješ nama svaku mjeru, Ti liječiš svaku našu bolest i kao što si dva mora rastavio nas od džehenema rastavi, od prokletnika udalji i sačuvaj nas od šejtana koji nas neprekidno sa svih strana vreba. Allahu naš, učini nas od onih koji su na pravome putu i koji drugima pokazuju put pravi, a nemoj nas učiniti od onih koji su na stranputici i koji druge na grijeh navraćaju.

Gospodaru naš unesi svjetlo u srca naša, nurom osvijetli kabure naše, daj nam nur u ušima našim da bolje čujemo i u očima da bolje vidimo i u srcima da bolje razumijemo, daj nam svjetlo Allahu naš, ispred nas i iza nas i s desna i s lijeva i daj nam snage da ponosno i dostojanstveno zemljom hodimo ne plašeći se nikoga osim Tebe.

Gospodaru naš, Ti daješ da iz sjemena nikne plod, ljudima si objavio Tevrat, Zebur Indžil i Kur'an, mi Ti se utječemo od svakog zla. Ti si Prvi jer prije Tebe nije ništa i nikoga bilo, Ti si posljednji jer poslije Tebe ništa i nikoga neće biti, Ti si Onaj kojeg se ne vidi ali bez Tebe niko i ništa ne može biti, mi Te molimo pomozi nas u svakome hajru i korake nam na putu istine učvrsti. Gospodaru naš molimo te za trajni spas od grijeha, za neizmjernu milost, za nepresušnu snagu, za dunjalučku sreću i ahiretski spas.

Gospodaru naš, molimo te budi s nama  a ne protiv nas i sretno okončaj kraj našeg dunjalučkog života, Gospodaru naš učvrsti nas na pravome putu, pomozi nam da se grijehu suprotstavimo zbog kojeg bi smo se na Sudnejm danu kajali, olakšaj nam dunjalučke terete, oslobodi nas i udalji od zla zlih ljudi. Molimo Te da milošću svojom udaljiš naše očeve i majke naše i našu braću i sestre od vatre, o Milostivi, o Sveznajući i Svemoćni.

Gospodaru naš, Ti koji si početak za sve početke i kraj za sve krajeve, Ti koji si savršena moć, Ti koji si milostiv prema nemoćnim, Ti koji si najmilostiviji od svih milostivih, Ti si Allah, drugog boga osim Tebe nema, sva slava i hvala Tebi pripada, neka je slavat i selam na poslanika Muhameda a.s., njegovu porodicu, ashabe i neka je naša zadnja dova hvala Allahu Gopodaru svih svjetova.

Molimo Te ukabuli i u sevap upiši naše dove, umre i hadževe. Molimo Te primi od nas za one za koje smo bili bedeli. Molimo Te smiluj se i oprosti grijehe svima koji su nas zamolili da dovimo za njih u ovom velikom danu i na ovom časnom mjestu. Ti najbolje znaš njihove želje i potrebe. Molimo Te našoj domovini i zavičaju podari mir i sigurnost. Smiluj se muslimanima u Palestini, a posebno djeci u Gazi, amin."

Boravak na Arefatu je obaveza svakog hadžije, sastavni dio obreda hadža, te se sve hadžije dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu. 

Hadžije sada idu autobusima prema Muzdelifi, odakle će oko ponoći pješačiti do džemreta i baciti prvih sedam, od ukupno 49 kamenčića.

Očekuje se da će ovaj dio obreda biti završen do sabaha, nakon čega će hadžije otići u hotel, ošišati se i skinuti ihrame.

(MINA)

Podijeli:

Povezane vijesti