Obilježena 32. godišnjica stradanja i egzodusa Bošnjaka u Gacku

Obilježena 32. godišnjica stradanja i egzodusa Bošnjaka u Gacku

U Kuli Fazlagić danas je 32. godišnjica stradanja i egzodusa Bošnjaka u Gacku.

Delegacije Udruženje porodica šehida i poginulih boraca općine Gacko, Patriotske lige Gacko, porodice šehida sa sela Stolac, 2. pješadijski rendžerski puk OS BiH su položili cvijeće na Centralno šehidsko obilježje gdje su postavljene ploče sa imenima 265 šehida koji su ubijeni ili su poginuli kao pripadnici Armije RBiH, MUP-a RBiH i civilne žrtve rata, a živjeli su 1991. godine na području općine Gacko.

Program su izveli imami iz Gacka, Mostara, Foče i vojni imam OS BiH.

- Na ovom spomen-obilježju postavljeno je osam ploča sa imenima 265 žrtava od kojih su 183 civilne žrtve rata. Od tog broja 41 žena starosne dobi preko 60 godina i 82 muškarca starosne dobi preko 60 godina. Porodice još uvijek tragaju za 49 nestalih žrtava. Upravo u mjesecu junu, otvorena je grobnica kod Staničnog mosta gdje pronalazimo kosti naših ubijenih. Ni nakon 32 godine ta agonija za porodice nestalih nije završena - istakao je u svom govoru Avdo Krvavac, predsjednik Patriotske lige Gacko.

Glavni imam Medžlisa Gacko Sadet-ef. Bilalić pozvao je na čuvanje sjećanja na šehide. 

- Uz poruku da je naša jedina domovina Bosna i Hercegovina, imajmo uvijek na umu i poruku da ona počiva na krvi naših plemenitih šehida i boraca. Nosimo ih zauvijek u srcu i čuvajmo sjećanje na njih još više i snažnije, nego smo to činili prethodnih godina. Istine koja treba da se prenosi s koljena na koljeno i da naši mlađi naraštaji budu čuvari te istine - poručio je Sadet-ef. Bilalić.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti