Muftija Ćeman: Očistimo svoja scra i žrtvujmo se na Njegovom putu

Muftija Ćeman: Očistimo svoja scra i žrtvujmo se na Njegovom putu

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi dr. Sabahudin-ef. Ćeman uputio je bajramsku čestitku.

Prenosimo je u cijelosti:

"Uvaženi glavni imami, poštovani imami, cijenjeni predstavnici džemata, drage džematlije, Bošnjaci i Bošnjakinje,

Prema Takvimu islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u nedjelju 16. juna nastupa prvi dan Kurban-bajrama.

Allah Uzvišeni je naredio kurban/žrtvu od samog početka čovječanstva, kako se navodi u suri Maide, 27. ajet: "I ispričaj im o dvojici Ademovih sinova, onako kako je bilo, kada su njih dvojica žrtvu prinijeli, pa kada je od jednog bila primljena, a od drugog nije, ovaj je rekao: Sigurno ću te ubiti! Allah prima samo od onih koji su dobri, reče onaj."

U ovom ajetu Allah nam govori jednu važnu dimenziju kurbana, a to je da kurban (životinja) kojeg žrtvujemo nije najvažniji, nego iskrenost u srcu onoga koji prinosi žrtvu.

Ibrahimu, a.s., je bilo naređeno da žrtvuje svog sina Ismaila a.s. kako bi potvrdio svoje vjerovanje u jedinog Gospodara, kako bi Allah dž.š. testirao kakvoću njegovog srca. Za Ibrahimovu volju izvršenja naredbe, Allah Uzvišeni ga je nagradio i poslao ovna, te mi i danas potvrđujemo svoje vjerovanje prinošenjem životinje kao kurbana, a njegovo prihvatanje ostavljamo Allahu, koji zna kakvo je naše srce.         

Žrtva Ibrahimova nam kazuje da se od vjernika traži da žrtvuje prije svega sebe radi Allahove volje, radi Allahovih postulata kako bi dokazao iskrenost u vjerovanju. Kurban je veza između roba i Rabba, odraz naše spremnosti, iskrenosti i na kraju istinske želje da kod Rabba budemo od dobrih, što je uslov, da nam kurban bude kabul.

Danas draga braćo, kada život čovjekov, ponekad izgleda, vrijedi manje od kurbana, kada iza svakog ćoška vreba opansost od drugoga, kada je prevara postala svakodnevnica, kada laž i potvaranje postaje sredstvo, neizvršeno obećanje očekivanje, kada na halal gledamo sa čuđenjem a na haram sa ushićenjem, kada dunjaluk postaje svetinja a ahiret fikcija, kada se više bojimo smrti nego života, zapitajmo se; kakvo je naše srce i jesmo li od dobrih kojima će kurban primljen biti!

Vratiti se Allahu, ne znači samo iz nevjere ili neke vjere ući/vratiti se u islam, i mi kao vjernici se moramo vratiti Allahu u mnogim stvarima te se kloniti pomenutih pošati, biti spremni podnijeti mnoge druge žrtve ne samo kurban, da bismo upotpunili sebe i svoje vjerovanje. Ibrahim a.s. je izabrao Allaha i Allah je njega izabrao i na pravi put izveo. "I Mi smo mu sačuvali lijep spomen na ovome svijetu, a na onome svijetu će doista biti među dobrima" (An-nahl 122).

Budimo zahvalni Gospodaru, očistimo svoja scra i žrtvujmo se na Njegovom putu. Allah nam obećava lijep spomen na oba svijeta, a nije li to krajnji cilj vjernika.

Molim Allaha Milostivog da nas uputi na pravi put, učini lijepom uspomenom na dunjaluku i skrasi u društvu odabranih na ahiretu.

Na kraju, koristim priliku da svima vama, vašim porodicama, članovima i pripadnicima Islamske zajednice od srca zaželim berićetne dane bajrama riječima, Bajram šerif mubarek olsun!"

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti