U Sarajevu međunarodni simpozij "Misticizam u islamskoj civilizaciji - Utjecaj Ibn Arebijeve škole na Balkanu, Iranu i Turskoj"

U Sarajevu međunarodni simpozij "Misticizam u islamskoj civilizaciji - Utjecaj Ibn Arebijeve škole na Balkanu, Iranu i Turskoj"

Međunarodni simpozij o temi "Misticizam u islamskoj civilizaciji - Utjecaj Ibn Arebijeve škole na Balkanu, Iranu i Turskoj", koji je organizovao Kulturni centar Ambasade Islamske Republike (IR) Iran u Sarajevu u saradnji sa Bošnjačkim institutom i Institutom "Ibn Sina", počeo je danas u prostorijama Bošnjačkog instituta.

Simpozij ima za cilj ispitati važnost učenja Muhjiddina Ibn Arebija u oblikovanju islamske kulture i civilizacije, jer, Ibn Arebijeva učenja imaju važan utjecaj u islamskom svijetu, posebno u teorijskom misticizmu u Iranu, Turskoj i na Balkanu.

- Ibn Arebijeva škola je danas, više nego ikad, dobila na značaju jer današnji svijet pati zbog odsustva duhovnosti. Iz tog razloga, izučavanje Ibn Arebijeve škole je danas veoma važno, kako bi svijet mogao da savlada one izazove s kojima je suočen - izjavio je dr. Mohammad Mahdi Imanipoor, predsjednik Organizacije islamske kulture i komunikacije IR Iran.

Ambasador IR Iran u Bosni i Hercegovini Abuzar Ebrahimi Torkaman ocijenio je da se važnost održavanja ovog simpozija ogleda u podsjećanju na važnost Ibn Arebijeve škole, kao i mistika u islamskoj civilizaciji.

EMRA3315.JPG - U Sarajevu međunarodni simpozij
ambasador Abuzar Ebrahimi Torkaman

- Irfan, odnosno misticizam, nosi umjetnički pogled na religiju, i stoga su arifi, mistici, nastojali da prikažu lijepu sliku islama. Misticizam je uvijek išao putanjom prema najboljoj verziji ljudi. Nasilje koje se javlja na mnogim mjestima potiče iz razloga što nema duhovnosti. Irfan, misticizam, se temelji na humanom pogledu prema svim Božijim stvorenjima - kazao je ambasador.

Učesnici ovog simpozija bili su su visokoobrazovani profesori i dobro poznata imena čija je uža oblast rada i interesovanja islamski irfan: dr. Mohammad Mahdi Imanipoor, predsjednik Organizacije islamske kulture i komunikacije IR Iran, prof. dr. Fatemeh Tabataba’i, predsjednica Naučnog udruženja islamskog misticizma Irana, prof. dr. Mahmoud Šeyh, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Tehranu, prof. dr. Rešid Hafizović, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Abdulrahim Alkiš Šimak, dekan Širnak univerziteta u Turskoj i prof. dr. Hasan Džilo, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Skoplju.

EMRA3346.JPG - U Sarajevu međunarodni simpozij
prof. dr. Rešid Hafizović

- Tema je okvirna, ali u središtu pažnje je Ibn Arebi, kao jedan poseban duhovni fenomen koji je u svoje vrijeme, ali i sve do danas, svojim nevjerovatnim opusom dotaknuo sve geografske prostore i ljudsku civilizaciju u cijelosti, uključujući i modernu, jer je njegovo djelo i trajno inspirirajuće. Na dnevnoj osnovi, na Istoku i Zapadu, imamo niz različitih studija koje se o njemu pišu. Danas je on možda i življi nego u vlastito vrijeme. Također ćemo, unutar svakog spomenutog geografskog prostora, izvući ćemo po jedno ime koje, u neku ruku, predstavlja nastavljača, učenika ili duhovnog potomka velikog Ibn Arebija. Duhovno sjeme koje je on posijao posvuda se svuda razraslo - poručio je Hafizović.

Zaključeno je da je ovaj simpozij naučni napor da se istaknu velike ličnosti u islamskom svijetu, kakva je bio Ibn Arebi.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti