Izbori u EU i UN Rezolucija za Srebrenicu

Izbori u EU i UN Rezolucija za Srebrenicu

Piše: Murat Tahirović

Ranije rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici su, na svoj način, udarile pečat na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), njegovog pravnog nasljednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) i Međunarodnog suda pravde (MSP). 

Na sličan način je koncipirana i UN-ova Rezolucija o Srebrenici - koncipirana je na bazi presuda ovih sudova, čiji je osnivač UN. Rezolucije EU i UN-a su pečat njihova naslijeđa i to ni najveći optimisti nisu očekivali. Čak ni mi žrtve, koji smo bili dio skoro svih procesa. 

Izbori u EU su veoma važni za budućnost svijeta, a naravno i za implementaciju UN-ove Rezolucije o Srebrenici, koja je svojevrsna potvrda svih dosadašnjih rezolucija Evropskog parlamenta. Samo je Mađarska bila protiv Rezolucije UN-a, i EU bi kao uslov pridruživanju morala postaviti obavezan uslov priznanja naslijeđa UN-ovih sudova MSP i MKSJ. Ne samo za Srbiju, nego i za sve druge države koje pretendiraju, ili će pretendirati članstvu u EU. I zbog toga su važni EU izbori, jer EU desnica je na strani negatora genocida i ne priznaje međunarodni pravni poredak. Oni podržavaju ne samo Dodika, nego i rusku politiku koja se na Balkanu realizira preko Srbije. 

Uvesti ne samo priznanje naslijeđa MKSJ i MSP kao uslov za ulazak u EU, nego i dokaze nacionalnih edukativnih programa i na bazi toga ponovo pokrenuti mehanizme tranzicijske pravde, koja bi imala primarni zadatak zaštite i afirmacije naslijeđa navedenih sudova. 

Mi žrtve nikada nismo čekali i oklijevali kad su naši i državni interesi u pitanju. Nećemo ni ovaj put. Evo da obavijestimo Rusiju, Vučića i druge nedemokratske sisteme, da ćemo sve uraditi da afirmiramo UN-ovu Rezoluciju o Srebrenici na način poduzimanja i drugih mjera i radnji i akcija koje će osigurati sada već dva naslijeđa - naslijeđe MKSJ i MPS i naslijeđe UN-ovih i rezolucija EU, na način da izvršna vlast najjačih civiliziranih država zapada implementira presude UN-ovih sudova i zaključke UN-ovih i rezolucija EU. 

Javno im saopćavamo šta ćemo raditi, jer nažalost, Bošnjaci se počnu takmičiti ko je zaslužan ili nezaslužan, pa sve do teorija zavjera i skoro uvijek, nažalost, stvaranja atmosfere da je uvijek nešto protiv Bošnjaka, a mi eto "glupi Bosanci" pa nas kao svi "farbaju" i varaju i onda nam kao predlažu šta ćemo raditi. 

Poručujemo neprijateljima istine i pravde, ali i raznim dušebrižnicima koji nas prave glupim i korumpiranim, da ćemo opet, ako Bog da, izvojevati pobjedu i to za početak u EU, a nakon dva fantastična naslijeđa koja su proizvela bosanska pamet i snaga o čemu se jasnije i objektivnije zna, govori i piše van BiH, pa čak i u Srbiji.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti