Klanjana dženaza Muminu Mariću, žrtvi zločina počinjenog u Nevesinju

 Klanjana dženaza Muminu Mariću, žrtvi zločina počinjenog u Nevesinju

U Tetinom haremu u Gnojnicama kod Mostara danas je klanjana dženaza Muminu Mariću (1934-1992.), žrtvi zločina, čiji su dijelovi posmrtnih ostataka pronađeni u jami Lipovači nadomak Nevesinja.  

Nažalost, zbog složenih procesa koji su proteklih decenija vođeni od strane nadležnih službi Instituta za traženje nestalih i Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kao i upotrebe savremenih metoda utvrđivanja identiteta, porodica je čekala 32 godine da sa dvije preostale kosti označi mezar Mumina Marića.

Danas su to u prisustvu brojnih prijatelja, rodbine i građana Mostara učinili na dostojanstven način. 

Dijelovi skeleta Mumina Marića identificirani su 31. maja 2017. godine u mrtvačnici Sutina, gdje su bile pohranjene još od davne 1999. godine.

Kantonalno tužilaštvo je bilo u prilici tek 2013. godine započeti analizu uzoraka koje su poslali u laboratoriju za DNA identifikaciju u Tuzli. S dijelovima Muminovih posmrtnih ostataka evidentirani su još ostaci 20 osoba.

S obzirom na to da skeleti nisu bili kompletni, članovi porodica su insistirali na cjelovitoj istini i daljem angažmanu Tužilaštva. Rezultati su izostali.

U jami Lipovača, prema ranije objavljenim tekstovima, a koji se pozivaju na rad Tužilaštva HNK i Instituta za traženje nestalih osoba, ubačeno je oko 150 tijela. Tokom ekshumacije izvršene 1999. godine pronađeno je nekoliko nekompletnih skeletnih ostataka iz dvije grupe nevesinjskog nesrpskog stanovništva - iz grupe žena, djece, muškaraca iz Presjeke, Kljuna i druge grupe iz Žulja i sela mostarske općine.

Sve što su tom prilikom tužioci i istražitelji pronašli stalo je u dvije kese, jednu sa posmrtnim ostacima, a drugu sa ostacima odjeće. Nijedno tijelo nije bilo kompletno. Sve upućuje na to kako je jama Lipovača bila već ranije ekshumirana, a posmrtni ostaci namjerno skriveni.

Mumina Marića su pripadnici vojske JNA i RS-a krajem maja ili početkom juna 1992. godine bezrazložno lišili slobode u Gnojnicama i odveli u Nevesinje gdje je i ubijen.

(Hasan Eminović/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti