Ambasador Girgin u Jablanici: Turska uz bratski narod Bosne i Hercegovine

Ambasador Girgin u Jablanici: Turska uz bratski narod Bosne i Hercegovine

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin obišao je danas katastrofalnim poplavama i klizištima zahvaćeno područje Jablanice uručivši pomoć svoje zemlje dopremljene posredstvom Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA), javlja Anadolu.

Ambasador Girgin je podsjetio kako je razgovarao s lokalnim dužnosnicima, načelnicima općina zahvaćenih poplavama, a na sastancima je detaljno informisan o najnovijem stanju na terenu.

- TIKA je već počela s podjelom pomoći na način da ju je dostavila lokalnim partnerima. Uprava za vanredne situacije (AFAD) je takođe obavijestila da je spremna za pružanje pomoći. Tu informaciju smo prenijeli svim nivoima. Na terenu smo razgovarali s kantonalnim premijerom i zamjenikom načelnika Generalštaba OS BiH - rekao je ambasador Girgin koji je u posjeti Jablanici boravio u pratnji koordinatora TIKA-e za BiH Erdinca Isika.

Ambasdor Girgin je podsjetio na pomoć institucija i građana Bosne i Hercegovine nakon katastrofalnih zemljotresa koji su u februaru prošle godine pogodili jugoistok Tursle.

- Građani i institucije Bosne i Hercegovine su pritekli u pomoć nakon zemljotresa koji su prošle godine pogodili našu zemlju. Sada je red na nas. Spremni smo pružiti svaku vrstu pomoći prijateljskom i bratskom narodu Bosne i Hercegovine - kazao je ambasador Girgin.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti