Grujičićeva inicijativa za promjenom naziva Srebrenice unaprijed osuđena na propast

Grujičićeva inicijativa za promjenom naziva Srebrenice unaprijed osuđena na propast

Dok mnoge majke Srebrenice još uvijek tragaju za kostima svoje djece, a njihova srca 30 godina krvare pateći za ubijenom djecom, jer mnogi od njih nisu bili ni punoljetni u momentu kada su ih mučki ubili krvoloci koji imaju imena i prezimena, jasnu i nedvosmislenu ideologiju, plan, organizaciju, strategiju i zločinačku namjeru, danas se priča o promjeni naziva Srebrenice.

Namjera postoji, to je jasno jučer potvrdio aktuelni načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić, kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Milorada Dodika, kazavši da "se se vode razgovori u opštinskim i stranačkim tijelima o pokretanju inicijative za izmjenu naziva opštine Srebrenica".

Da je "krste po svome", ideja je je koja neće biti provodiva i to je jasna poruka Grujičiću i Miloradu Dodiku. Ovaj grad čuvaju šehidi, oni čija je nevina krv proljevena s namjerom da se zatre sve što je bošnjačko. Tamo, u dolini bijelih nišana leži 8.327 žrtava. 

- Ovom inicijativom Mladen Grujičić, s obzirom na to da na Lokalne izbore izlazi kao samostalni kandidat, pokušava pridobiti najradikalniji dio biračkog tijela, odnosno, slikovito rečeno, pokušava biti radikalniji od onih koji su prije nešto više od mjesec dana mijenjali nazive ulica u Srebrenici. Kakav god ishod ove Inicijative da bude, ista će biti upućena na odlučivanje Ustavnom sudu BiH, a ja zaista ne sumnjam da će je Ustavni sud proglasiti neustavnom - izjavio je za Preporod.info Ćamil Duraković, potpredsjednik entiteta RS.

Uz to, dodaje Duraković, Genocid koji su počinili pripadnici VRS je presuđen, Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 11. juli uvrstila u kalendar svjetskih događaja kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Genocida u Srebrenici - a Mladen Grujičić, Milorad Dodik, SNSD niti bilo ko drugi ne može ni na koji način promijeniti ove činjenice.

- Uostalom, na osnovu Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS "inicijativa za promjenu naziva jedinice lokalne samouprave mora biti obrazložena i mora da sadrži razloge koji opravdavaju promjenu naziva", a ja zaista ne znam koji bi to racionalni i opravdani razlozi mogli biti, a da ujedno ne krše Krivični zakon BiH - potcrtava Duraković.

Avanturizam Mladena Grujičića zasigurno je motivisan, prije svega, ličnom željom za još jednim mandatom na poziciji načelnika Srebrenice, ali je svakako dio i projekta širih političkih elita u entitetu RS koje na svaki način žele minimizirati usvojenu Rezoluciju o Srebrenici.

(A.N./Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti