Ni nakon 32 godine još niko nije odgovarao za ubijenu djecu Goražda

Ni nakon 32 godine još niko nije odgovarao za ubijenu djecu Goražda

Prije tačno 32 godine, 14. majaa 1992. godine, u Goraždu je počinjeno prvo ubistvo djece početkom agresije na ovaj grad, kada su u tadašnjoj ulici Sandžačkih brigada ispred zgrade ubijeni Mirsad Ćulov (15) i Selvira Suljović (16). 

U maju te 1992. godine ubijeno je devetero, a ranjeno 17 djece. Tokom 1992. godine ubijeno je 49, a ranjeno 177 djece.

Nakon ovog datuma u opsadi dugoj 1.336 dana nastavljena su kontinuirana ubistva djece, a nakon tri decenije od užasnih događaja u Goraždu su, na inicijativu Amara Imamovića, 14. maj proglasili Danom sjećanja na ubijenu djecu, a ovaj dan je i dan žalosti u cijelom kantonu.

- U Goraždu je prema dosadašnjim podacima koji su prikupljeni ubijeno najmanje 151 dijete, ali taj broj je sigurno veći. Mi očekujemo da se konačno procesuiraju i kazne počinioci ratnih zločina i začetnici ratnih ideologija - poručio je Imamović.

U znak sjećanja na stradanja najmlađih, danas je priređen poseban performans "U tvoje ime govorim" u kojem su učestvovala djeca predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola dok su naglas izgovorena imena 151 ubijenog djeteta u Goraždu.

Simbolično, mališani su na spomen-obilježje položili igračke za svako ubijeno dijete tokom agresije na Goražde. Zajedno sa brojnim delegacijama položeno je  cvijeće na spomeniku ubijenoj djeci na platou Centra za kulturu na kojem su ispisana njihova imena.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović danas je boravio u Goraždu, odakle je poručio da ubijeni mališani, heroji, nikada ne smiju biti zaboravljeni.

- Dan ubijene djece Goražda 14. 5. 2024. godine, ne smijemo zaboraviti male heroje. Na žalost još niko nije odgovarao za ubijenu djecu, pozivam odgovorne da se procesuiraju ratni zločinci - poručio je Osmanović.

U Goraždu je ubijeno i ranjeno više od 550 djece, ali nikada niko nije odgovarao za ove zločine.

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava 2015. godine objavio knjigu “Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992.-1995.”, čiji je autor Muamer Džananović, a u kojoj su, između ostalog, predstavljeni identiteti i okolnosti zločina za 548 ubijene i ranjene djece u Goraždu.

Najviše djece ubijeno je i ranjeno tokom mjeseca aprila 1994. godine, za vrijeme operacije Zvijezda 94 VRS na Goražde, koja je i počela ubijanjem i ranjavanjem djece. Od 20 ubijene djece za vrijeme te operacije prvi su 30. marta 1994. ubijeni 11-godišnja Medisa Zukić i njen osmogodišnji brat Haris, koji je umro dan poslije od posljedica teškog ranjavanja. Osim 20 djece ubijene u toj operaciji, za nešto manje od mjesec dana koliko je trajala ranjeno ih je 53.

Posljednje ubistvo se desilo 20. augusta 1995. godine, kada su ubijeni Selvedina Džafović (7), Armin Buljubašić (3) i njegova tetična Šejla Užičanin (7).

(A.N./Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti