Psiholog Mahmutović-Katica o femicidu: Moraju se uključiti svi da ponovo ne bi svjedočili novim ubistvima

Psiholog Mahmutović-Katica o femicidu: Moraju se uključiti svi da ponovo ne bi svjedočili novim ubistvima

Bosna i Hercegovina se suočava s ozbiljnim problemima, nasiljem u porodici i sve učestalijim slučajevima femicida. Posljednji mjesec obilježila su tri zločina - ubistava u porodici gdje su žene, a sve češće i djeca, bili žrtve.

Zbog čega se to dešava, koji su ključni razlozi, te kako nasilje, koje ima čak i smrtne ishode, prevenirati za Preporod.info govori psiholog Alma Mahmutović-Katica.

Stava je da je porodica od ključne važnosti jer, kako navodi, ukoliko izostane taj vid brige osoba u kasnijem dobu to izražavaju, na žalost, čak i ubistvom druge osobe ili sebe.

- Dosta ljudi nije dovoljno upoznalo sebe, nisu imali priliku i često dolaze u jedan svoj začarani krug, jer svako ima svoj krug, to smo mi i to naše okruženje koje nas čini, posao, prijatelji, emocije, zdravlje, sve što zovemo život. Kada se jedinka nađe u jednom takvom stanju, onda duboki uzroci, a što su i istraživanja pokazala upravo ovih vrsta nasilja nad ženama čak i ubistva, potiču iz ranog djetinjstva. Dakle, ti okidači koji se dešavaju u kasnijem dobu su nedostatak pažnje roditelja, jer primarne te potrebe nisu bile zadovoljene. Jednostavno raznorazni su uzroci koji mogli da eskaliraju kasnije u zrelijoj dobi, a koje roditelji ili nisu znali ili nisu prepoznali, pa ličnost ove vrste koja počini i ubistvo, je ustvari u jednoj potražnji za sobom ili potražnji da drugu osobu ima pored sebe maksimalno. Vjerujem i da su osobe koje su počinile ubistva bile nestabilne vjerovatno jedan duži vremenski period i to je bio samo jedan momenat okidača - navodi Mahmutović-Katica.

S obzirom na ovakva stanja, stava je da su posjete psiholozima ili stručnim osobama od velike važnosti.

- Sve učestalija stanja koja su vrlo alarmantna u slučaju pojave očito neželjenih ponašanja i nedopiranja do ušiju nadležnih organa u velikoj mjeri govore o stanju bh.društva i njihovoj svijesti o tome, prije svega, koliko je važna psihološka podrška koja će kada osjeti alarmantno stanje, to prepoznati. No, mi smo ti koji trebamo prije svega naučiti da se moramo znati prepoznati u različitim situacijama i da na pravi način, shodno situacijama, reagiramo. Upravljati složenom emocionalnom strukturom nije nimalo lahko, pogovoto jer je ovo jedno vrlo turbulentno doba, konzumentno, brzo doba, doba ponude i potražnje, aneksiozno - tjeskobno doba u kojem svi pokušavamo pronaći neke različite ventile za izbacivanje stresa. Sama posjeta stručnom licu mnogima bi uveliko pomogla - kaže Mahmutović-Katica.

Pored navedenih stvari, kod muškaraca okidač je, dodaje i element posesivnosti "moja ili ničija", ta kako kaže, patološka ljubomora.

- Jedan od najčešćih uzroka ubistava je patološka ljubomora koja je jedno jako teško stanje jer mi ne znamo ni sami kako ličnost može reagirati na neke određene situacije. Imao i tu još jedna mantra koja kaže "ona je kriva". To je nešto što je ukorijenjeno u bh.društvu, ta “glava kuće” i taj osjećaj moći posjedovanja osobe. To treba mijenjati kroz cjelokupan sistem i ohrabriti ženski dio populacije da izađe iz takvog začaranog kruga, bez straha uz osjećaj da neće biti bespomoćne - navodi Mahmutović-Katica.

Potcrtava da se samo povjerenje u cjelokupan sistem mora promijeniti. Apelirala je na sve institucije i organizacije civilnog sektora da se što prije uključe kako ponovo ne bi gledali nova ubistva.

- Moramo se zapitati koliko majki, ženskih osoba sjedi kućama i razmišlja da bi jedva čekala da prijavi taj osjećaj nelagodnosti, straha, da joj neko prijeti, osjećaj da ne može da iskomunicira dovoljno sopstveni životu na pravi način i pri tome se zatvara u samo uži krug. Ako bi imali jedan određeni sistem, pozivali se na to od broja, policije, suda, tužilaštva, sigurnih kuća, mislim da bi to prešlo u jednu zdravu sredinu u kojoj bi postotak se ovakvih situacija uveliko smanjio - ističe Mahmutović-Katica.

Upozorava da ovi slučajevi imaju i dalekosežne posljedice po mlade, koji neće imati povjerenja stupati u brak.

- Stoga je vrlo važno educirati nastavni kadar i mlade ljude, ući u obrazovne ustanove, kako bi znali šta su to i koji su oblici nasilja, kako ga prevenirati i spriječiti, kako prepoznati i pomoći takvoj osobi da savlada sve te svoje izlive emocije koje se dešavaju u jednom velikom afektu, okidaču da osoba jednostavno više osoba ne može da nadvlada sopstveno biće. Zaslužujemo da budemo zdrava nacija, zdrav narod, živimo sigurno. Jako je važno da se uključe nadležni organi, psiholozi, sociolozi, pedagozi, svi koji mogu ponuditi određene edukacije. Jer, osjećamo se bespomoćno ako ne vjerujemo sistemu . Nužno je uspostaviti zakonsku regulativu koja će biti mnogo strožija - navodi Mahmutović-Katica.

(A.N./Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti