Drugi dan naučne konferencije „Institucija hifza Kur'ana u Bosni i Hercegovini“: Brojna izlaganja uglednih alima

Drugi dan naučne konferencije „Institucija hifza Kur'ana u Bosni i Hercegovini“: Brojna izlaganja uglednih alima

Drugi dan Naučne konferencije s međunarodnim učešćem „Institucija hifza Kur'ana u Bosni i Hercegovini“ koja se održava u Tuzli počeo je uvodnim izlaganjem dr. Ahmeda Hatunića, direktora Behram-begove medrese.

Na prvoj sesiji svoje izlaganje će imati dr. hafiz Mensur Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH na temu „Načini čuvanja kur'anskog teksta: povijesni razvoj institucije hifza“. Dr. hafiz Elvir Duranović sa Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka govorit će o tradiciji institucije hifza Kur'ana i promocije hafiza u Bosni i Hercegovini, a prof. dr. kurra hafiz Dževad Šošić sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu izlagat će temu „Osvrt na tradiciju izučavanja kiraeta u Bosni i Hercegovini u posljednja dva stoljeća“. Prva sesija završava temom „Hifz Kur'ana u odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 1878. do 2024. godine“ prof. dr. hafiza Safeta Husejnovića sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

Na drugoj sesiji koja nosi naziv „Značaj hifza u misiji islama i životu muslimana“ mr. hafiz Amir Mahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac će govoriti o značaju hifza Kur'ana u imamskom pozivu, a dr. hafiza Behija Durmišević iz Gazi Husrev-begove medrese o hifzu Kur'ana u životu žene. Druga sesija završava izlaganjem kurra hafize Zubejde Gobeljić (Behram-begova medresa) na temu „Učenje i memorisanje Kur'ana u funkciji razvoja ljudske ličnosti“.

„Metode i praksa podučavanja hifzu Kur'ana“ naziv je treće sesije na kojoj će izlaganje imati prof. dr. kurra hafiz Fatih Ҫolak İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi koji će govoriti o iskustvima i načinima podučavanja hifzu Kur'ana u Turskoj, mr. kurra hafiz Aziz Alili na temu „Načini učenja (mekami) Kur'ana“, a prof. dr. hfz. Haris Hadžić će govoriti o iskustvima u podučavanju hifzu Kur'ana u Sandžaku. Dr. kurra hafiz Fadil Bektaš će govoriti na temu „Osnovna pravila i principi u hifzu Kur'ana“, a završno izlaganje će imati hafiz Mirnes Spahić na temu „Uloga muhafiza na putu hifza Kur'ana“.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti