Svečano otvorena džamija u džematu Braunau u Austriji

Svečano otvorena džamija u džematu Braunau u Austriji

U subotu, 28. septembra 2024. godine, svečano je otvorena džamija u džematu Braunau, koji djeluje u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji (IZBA).

Svečanost je u ovom austrijskom gradu okupila veliki broj džematlija, zvanica, gostiju i komšija.

Otvorenju džamije prisustvovali su izaslanik reisul-uleme dr. hfz. Mensur-ef. Malkić, zenički muftija dr. hfz. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji mr. Senad-ef. Kusur, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji prof. Adis Čandić, te brojni imami i predstavnici džemata.

U svom obraćanju, izaslanik reisul-uleme, dr. Malkić, istaknuo je značaj džamije u životu vjernika, naglašavajući važnost suživota, međusobnog pomaganja i poštivanja prava drugih.

Također je podsjetio na važnost prakticiranja vjere i na odgovornost čuvanja džemata i Islamske zajednice te pozvao na zajednički rad na ostvarivanju ovih vrijednosti.

- Izgradili ste džamiju koja će graditi vas kao pojedince i kao džemat, ako Bog da! Trudimo se da se svjetlo naše lijepe vjere islama uvijek primijeti na našim licima i u našim postupcima. Budimo vrijedni članovi Islamske zajednice - institucije koja je najzaslužnija za očuvanje nas Bošnjaka kao naroda i pripadnika islama u posljednjih gotovo 150 godina. Mi smo jedan narod, mi smo jedna zajednica! Nama u domovini Bosni i Hercegovini posebno je drago kada čujemo da se naša braća i sestre, za koje se nadamo da trenutno žive izvan svoje domovine i svojim vrijednim radom stječu halal nafaku, slažu i potpomažu u dobročinstvu i bogobojaznosti, a to je zadatak svih nas - kazao je hafiz Malkić.

Izaslanik reisul-uleme je proglasio džamiju vakufom Islamske zajednice, te je službeno obznanio njeno otvorenje, čime se ova džamija stavlja na raspolaganje svim muslimanima i muslimankama za ibadete i učenje o vjeri, kao i svim ljudima dobre volje da se u njoj sastaju, upoznaju i ostvaruju prijateljstva, te rade na putu dobra.

Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji mr. Senad-ef. Kusur čestitao je džematlijama na postignutom uspjehu i osnivanju vakufa, naglašavajući da su time ostvarili tri važna cilja: vakuf kao trajno dobro, džamiju kao mjesto učenja o vjeri i očuvanja islamskih vrijednosti, te doprinos bogatstvu raznolikosti u austrijskom društvu.

Prema njegovim riječima, ova raznolikost unosi nove perspektive i obogaćuje sve članove društva, te doprinosi kreiranju bolje budućnosti.

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, prof. Adis Čandić, istakao je da je ovo važan dan za Islamsku zajednicu, jer se otvorenjem ove džamije potvrđuje opredijeljenost vjernika za očuvanje vjere i aktivno sudjelovanje u društvenom životu.

Naglasio je važnost izgradnje korektnih i prijateljskih odnosa sa svim članovima društva te planiranje budućnosti na temeljima međusobnog uvažavanja i dijaloga.

Cajlakovic 82.jpg - Svečano otvorena džamija u džematu Braunau u Austriji

Imam džemata Braunau Abdulah-ef. Čajlaković, upoznao je prisutne s historijom nastanka i razvoja ovog džemata, naglašavajući nesebičan trud džematlija koji su doprinijeli izgradnji ove džamije.

Podsjetio je, također, da je džamija simbol zajedništva i predanosti.

Predsjednik Džematskog odbora hadžija Zehrudin Hodžić prisjetio se početaka džemata iz 2003. godine, i istakao kako je kroz godine džemat rastao i razvijao se, do današnjeg trenutka kada je otvorena nova džamija.

Mevlud Hor 38.jpg - Svečano otvorena džamija u džematu Braunau u Austriji

Noć uoči svečanog otvorenja proučen je mevlud, kojem je prisustvovao zenički muftija, dr. hfz. Mevludin-ef. Dizdarević kao i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji.

U svom obraćanju, muftija Dizdarević pohvalio je džemat Braunau i istakao važnost poštovanja i dostojanstvenog odnosa prema svakom čovjeku, podsjećajući na Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., kao neiscrpni uzor.

- Božiji poslanik Muhammed, a.s., uspijevao je da se svako pored njega osjećao poštovanim. To i jeste definicija velikih ljudi, kakvi bismo svi trebali biti. Veliki čovjek je onaj, pored kojeg se svaki čovjek osjeća većim. A ko je sitan, beznačajan čovjek? Onaj pored kojeg se ljudi osjećaju malim i beznačajnim. Kroz džamiju i džemat trebamo sebe izgraditi kao velike ljude! - kazao je muftija Dizdarević.

Ovim svečanim otvorenjem džamije u Džematu Braunau, Islamska zajednica je postala bogatija za još jedan vrijedan vakuf i obezbijeđeno je mjesto za ibadet i dijalog među ljudima.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti