Vlada SAD kaže da bi mogla "razbiti" Google zbog monopola

Vlada SAD kaže da bi mogla "razbiti" Google zbog monopola

Američka vlada objavila je da razmatra da li da zatraži od suda da "razbije" giganta pretraživača Google, u potezu koji bi mogao promijeniti način poslovanja tehnoloških giganta.

Ministarstvo pravde SAD-a tvrdi da mjere mogu uključivati "strukturne zahtjeve" kako bi se spriječilo da Google zadrži svoj "monopol" pretraživanja interneta.

Kao odgovor, Google je upozorio da bi predložene promjene mogle imati neželjene posljedice po američke kompanije i potrošače.

Objava Ministarstva pravde dolazi nakon značajne sudske presude u augustu kojom je utvrđeno da je Google zadržao svoju dominaciju u pretraživanju na mreži kroz nezakonite prakse.

Ministarstvo pravde je u sudskom podnesku navelo da razmatra "pravne lijekove koji bi spriječili Google da koristi proizvode poput Chromea, Playa i Androida kako bi pogodovao Google pretrazi i proizvodima koji se odnose na Google pretragu".

Očekuje se da će Ministarstvo pravde dostaviti detaljniji set prijedloga do 20. novembra.

Sudska odluka u augustu bila je veliki udarac za Alphabet, Googleovu matičnu kompaniju.

To je uslijedilo nakon suđenja od 10 sedmica u kojem su tužioci optužili Google da plaća milijarde dolara godišnje kompanijama, uključujući Apple i Samsung, kako bi osigurao da bude njihov zadani pretraživač, javlja BBC.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti