Konačno riješeno imovinsko pitanje objekta ženske medrese u Sarajevu i vakufske zemlje na Crnom Vrhu

Konačno riješeno imovinsko pitanje objekta ženske medrese u Sarajevu i vakufske zemlje na Crnom Vrhu

Općinskom vijeću Centar Sarajevo konačno je dostavljen dokument kojim se stvaraju pretpostavke za trajno rješavanje dugogodišnjeg zahtjeva Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, a vezanog za zamjenu nekretnina s ovom općinom, potvrdio je predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo.

Poznato je da je žensko odjeljenje Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu smješteno u objekt Općine Centar na Drveniji. Paralelno, ova lokalna zajednica zainteresirana za vakufsku zemlju na Crnom Vrhu koja je vlasništvo Islamske zajednice BiH, gdje je planirano uređenje gradskog parka.

S obzirom na obostrani interes, insistirano je na stvaranju pretpostavki da se postigne dogovor i na obostrano zadovoljstvo riješi ovo višedecenijsko sporno imovinsko pitanje.

449753865_10233718390960777_2134143187164085474_n.jpg -

Tim povodom održano je niz sastanaka s uvaženim reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem i dugogodišnjim direktorom Gazi Husrev-begove medrese, danas direktorom Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice hafizom dr. Mensur-ef. Malkićem na kojima je razgovarano o načinima kako bi se postigao najbolji dogovor.

Također, u cijeli proces aktivno su bili uključeni i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, te Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH.

- Vjerujemo da će na ovaj način i za odjeljenje ženske medrese, ali i Općinu Centar, biti otvoren put da se podigne kvalitet, i obrazovnog procesa polaznicama Medrese, ali i pruže značajno poboljšani uvjeti života, prije svega stanovnicima MZ Crni Vrh, odnosno kompletne općine Centar - poručili su svi akteri ovog dogovora.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti