Velika Britanija - Corona Bill 2019-21: Vlasti će imati pravo narediti kremiranje?

Velika Britanija - Corona Bill 2019-21: Vlasti će imati pravo narediti kremiranje?

Donji dom Parlamenta Velike Britanije u drugom čitanju trebao bi danas razmatrati Corona Bill 2019-21, zakon koji će omogućiti vladi da odgovori na sve zahtjeve i upravlja kriznom situacijom u vremenu pandemije koronavirusa (COVID-19).

Jedna od odredbi predviđa mogućnost da vlasti odrede da mrtva tijela budu kremirana, umjesto ukopana, ukoliko ne bude bilo dovoljno kapaciteta za sigurno odlaganje mrtvih tijela.

- Lični izbor o načinu zbrinjavanju tijela nakon smrti biće ispoštovan kolilko god to bude moguće. Međutim, kada to ne bude bilo moguće bez odgovarajuće alternative (na primjer, ukoliko su prostorije za sigurno odlaganje mrtvih tijela bez kapaciteta), moći će se direktno odlučiti da li će se tijelo ukopati ili će biti kremirano, kaže se u pojašnjenu predloženog zakona.

Da bi ovo bilo ispoštovano, kako se dodaje, bilo bi neophodno staviti van snage dio 46 (3) Akta o javnom zdravlju (Kontrola bolesti) iz 1984. godine, kojim je zabranjeno kremiranje protiv volje umrlog.

Mnogi predstavnici muslimana u Velikoj Britaniji vode kampanju da bi se, ukoliko bi ovaj zakon stupio na snagu, na vrijeme osigura dovoljno kapaciteta za skladištenje mrtvih tijela i dovoljno volontera za ukop, kako bi se izbjegla situacija u kojoj bi se moralo postupiti prema zakonu: da se izvrši kremiranje iako to nije volja umrlog niti njegovo vjersko opredjeljenje.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti