Selam, ya Resulallah: Predstavljeni prijevodi knjiga “Istraživanje Kur’ana” i “Razumijevanje Kur’ana”

Selam, ya Resulallah: Predstavljeni prijevodi knjiga “Istraživanje Kur’ana” i “Razumijevanje Kur’ana”

U okviru manifestacije “Selam, ya Resulallah” sinoć su u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić predstavljeni prijevodi knjiga “Istraživanje Kur’ana” i “Razumijevanje Kur’ana”.

Riječ je o knjigama koje je u prijevodu mr. Dženana Mušanovića objavila izdavačka kuća "Kupola". 

O knjigama su uz prevodioca govorili akademik Enes Karić i profesor Zijad Ljevaković, a programom je moderirao mr. Muhamed Velić.

U podnaslovu prve knjige "Istraživanje Kur'ana", navedeni su pojmovi konteksta i utjecaja, što upućuje na neke aspekte izvan samog teksta Kur'ana.

Druga knjiga svojim podnaslovom "Teme i stil" sugeriše da je njen fokus u značajnijoj mjeri na samom tekstu.

461428579_569928165388704_1993493600531178203_n.jpg - Selam, ya Resulallah: Predstavljeni prijevodi knjiga “Istraživanje Kur’ana” i “Razumijevanje Kur’ana”

Kako je to pojasnio akademik Karić prilikom svog izlaganja, ove knjige treba čitati posvećeno, te po redoslijedu njihovog pisanja i objavljivanja, jer je drugu teže razumjeti bez prve.

Istakao je da knjige prvenstveno trebaju pročitati profesori vjerskih predmeta u medresama i na fakultetima, studenti, imami, a potom i svi zainteresovani za ovu tematiku.

Profesor Ljevaković je, između ostalog, naglasio da ove knjige odgovaraju na određena tendenciozna tumačenja nekih kur'anskih ajeta istrgnutih i konteksta. Sadržaj ovih knjiga te ajete pojašnjava i vraća u kontekst cjelovite Objave. 

Planirano je da knjige, nakon manifestacije "Selam, ya Resulallah" budu predstavljene i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti