BH dijaspora traži od britanske vlade da pouke iz genocida u Srebrenici uvrsti u nacionalni plan i program

BH dijaspora traži od britanske vlade da pouke iz genocida u Srebrenici uvrsti u nacionalni plan i program

BH dijaspora traži od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva da pouke iz genocida u Srebrenici uvrsti u nacionalni nastavni plan i program, kako bi buduće generacije bile educirane o posljedicama i prevenciji genocida.

- Zahvalni smo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na njenom supokroviteljstvu i glasanju za Rezolucije UN-a o Srebrenici. Usvajanje rezolucije ima veliki značaj za preživjele i porodice ne samo genocida u Srebrenici, već i za one koji su doživjeli masovne zločine širom BiH - navode u saopćenju BH UK Network.

Usvojena rezolucija osuđuje "svaki pokušaj negiranja genocida u Srebrenici i ohrabruje svaki napor da se počinioci privedu međunarodnim sudovima".

To je odredba koja poziva sve zemlje da ispune svoje obaveze prema Konvenciji UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

- Ponosni smo što vidimo da je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučno u svojoj odgovornosti da spriječi dalju viktimizaciju preživjelih i njihovih porodica kroz poricanje. To je jasan znak podrške Bosni i Hercegovini u omogućavanju pomirenja i stabilnosti u regionu - ističu iz BH UK Network.

Usvajanjem Rezolucije, dodaju, šalje se i jasna poruka cijelom svijetu da genocid ne može i neće proći nekažnjeno. U ovim trenutnim vremenima, takva poruka je od posebnog značaja

Nakon usvajanja rezolucije, traže od Ujedinjenog Kraljevstva da pouke iz genocida u Srebrenici uvrsti u nacionalni nastavni plan i program, što bi korak ka izgradnji jačih i kohezivnijih društava za sve.

- Kako se 11. juli bliži i pripremamo se za obilježavanje dvadeset devete godišnjice genocida u Srebrenici, sa velikim zadovoljstvom znamo da međunarodna zajednica prepoznaje doživljeni bol i patnju i da će biti uz nas dok obilježavamo prvi Međunarodni dan refleksije i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici - navode iz BH UK Network.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti