Julian Assange na slobodi nakon što se izjasnio krivim za špijunažu

Julian Assange na slobodi nakon što se izjasnio krivim za špijunažu

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjasnio se krivim za kršenje američkog Zakona o špijunaži u okviru dogovora koji mu omogućava povratak kući u Australiju.

Assange (52) je u okviru sporazuma sklopljenog sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pristao priznati krivicu po jednoj tački optužnice za udruživanje radi dobijanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima pred američkim Okružnim sudom.

Assange je osuđen na 62 mjeseca zatvora već odslužene kazne na saslušanju u Saipanu na Sjevernomaarijanskim otocima, samoupravnom otočkom teritoriju SAD-a, javlja Agencija Anadolija.

- Na današnjem postupku, Assange je priznao svoju ulogu u zavjeri radi kršenja Zakona o špijunaži i dobio je kaznu od 62 mjeseca odslužene kazne, što odražava vrijeme koje je proveo u zatvoru u Velikoj Britaniji kao rezultat optužbi SAD-a - saopćeno je iz Ministarstva pravde SAD-a.

Nakon izricanja presude, Assange je otputovao u Australiju.

- U skladu sa sporazumom o priznanju krivice, Assangeu je zabranjeno da se vrati u Sjedinjene Američke Države bez dozvole - navedeno je u saopćenju.

Assange je trebao biti izručen SAD-u pod optužbom za špijunažu.

Suosnivač WikiLeaksa suočavao se sa 17 tačaka optužnice za špijunažu po kojima je mogao dobiti do 175 godina zatvora.

Assange, australijski državljanin, bio je u pritvoru u Velikoj Britaniji, gdje su vlasti odobrile njegovo izručenje SAD-u prošle godine. SAD je tražio izručenje zbog navodne uloge u špijunaži i širenju tajnih američkih vojnih informacija.

U pritvoru je bio oko četiri godine u zatvoru Belmarsh nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je prvobitno zatražio diplomatski azil od švedskih vlasti.

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva, u ključnoj presudi iz 2021. godine, odlučio je da Assangea treba izručiti, odbacujući tvrdnje o njegovom narušenom mentalnom stanju i rizicima s kojima bi se mogao suočiti u američkoj kazneno-popravnoj ustanovi.

Nakon tužbe, Vrhovni sud je 2022. godine potvrdio odluku, dok je tadašnja sekretarka unutrašnjih poslova Priti Patel potvrdila nalog za ekstradiciju, čime je intenzivirala pravnu bitku.

Presudom Visokog suda Ujedinjenog Kraljevstva u martu ove godine, osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu je odobreno pravo da uloži žalbu na izručenje SAD-u.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti