Osmogodišnji Enis postaje hafiz

Osmogodišnji Enis postaje hafiz

Za jednog osmogodišnjeg dječaka - Enisa Bašića, iako težak zadatak, postići titulu hafiza predstavlja veliko zadovoljstvo.

Životni putevi porodicu Bašić odveli su u Hrvatsku, ali zbog životne titule najmlađeg člana porodice, tu su u rodnoj Bosni i Hercegovini.

Pred osmogodišnjim Enisom su dani u kojim će učiti dio po dio Kur'ana i time steći titula hafiza. Još od djetinjstva pokazivao je talenat, piše hayat.ba.

- Enis je pokazivao ne samo talenat u učenju Kur'ana, on je pokazivao talenat čitanja. I onda kad smo to vidjeli, probali smo da vidimo da li će proći sa kratkim surama. I onda kad smo vidjeli kako to sve ide prema Amme džuzu, kad je došao do pola, shvatili smo da to treba ići prema kraju. On je naučio Amme džuz bez arapskog pisma, slušajući i pamteći s televizije. Nakon mjesec dana smo ga pitali Amme džuz i vidjeli da ga zna, onda smo krenuli sa sufarom, koju je savladao za dvije sedmice. Krenuli smo sa savjetovanjem drugih ljudi koji su kompatabili da to riješe i da idemo prema hifzu. Tako da smo krenuli sa hifzom, za godinu i po dana smo uspjeli, i došli smo danas u Sarajevo u Gazi Husrev-begov mekteb - kazao je Denis Bašić, otac Enisa Bašića.

Iako je talenat prisutan i primjetan, potrebno je mnogo truda, dodaje on.

-Talenat je talenat, ali uz talenat treba raditi. Ja njemu danas kažem da ima novu zadaću - kako ja volim reći novi zadatak, pošto je naučio Kur'an napamet, da održava svoj Kur'an. Enis, moram vam reći, 60-70 posto Kur'ana zna u prevodu - kazao je on.

Porodica vlastitim primjerom pokazuje djeci put vjere. Očeva želja je samo jedna, da Enis bude primjer drugoj djeci.

-To je ono što mu ja želim usaditi, da bude primjer drugoj djeci - poručio je otac mladog hafiza, piše hayat.ba.

Islamska zajednica u Hrvatskoj ove godine organizuje jubilarno trideseto međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, a u okviru takmičenja planirana je i hafiska dova za najmlađeg hafiza u Hrvatskoj.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti