Izložba "Reisul-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882-2019" postavljena u prostorijama MIZ Bugojno (VIDEO)

Izložba "Reisul-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882-2019" postavljena u prostorijama MIZ Bugojno (VIDEO)

Izložba "Reisul-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882-2019" večeras je postavljena i otvorena u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bugojno.

Izložbu je, nakon promocije knjige "Reis Džemaludin Čaušević: Prosvjetitelj i reformator" predstavio arhivista Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Meho Manjgo koji je kazao da je ona prvi put predstavljena u okviru svečanog programa uručenja Odluke o izboru reisul-uleme za mandatni period od 2019. do 2026. godine.

- Gazi Husrev-begova biblioteka se svake godine na prigodan način uključi u obilježavanje manifestacije "Dani Ajvatovice". Ove godine smo javnosti u Bugojnu pokazali i predstavili ovu izložbu - pojasnio je Manjgo.

IMG_9473.JPG - Izložba
Manjgo: U različitim formama je predstavljen historijat Islamske zajednice

Kako je pojasnio, namjera Biblioteke je da ovom retrospektivnom izložbom u formi slike i riječi predstavi historijat i nosioce funkcije reisul-uleme od 1882. godine do danas.

- Pored portreta smo za ovu izložbu pripremili i katalog, čiji su autori uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke. Na njenim stranicama je predstavljena vrijedna arhivska rukopisna, fotografska i monografska građa u vezi sa historijatom Islamske zajednice i institucije reisul-uleme u Bosni i Hercegovini - istakao je Manjgo. 

Portreti reisul-ulema su rađeni u istoj tehnici, a autor je akademski slikar iz Tešnja Ahmet Hundur.

Izložbu će biti moguće pogledati u MIZ Bugojno narednih sedam dana.

(MINA)

Podijeli:

Povezane vijesti