Njemačka bilježi alarmantan rast broja zločina iz mržnje protiv muslimana

Njemačka bilježi alarmantan rast broja zločina iz mržnje protiv muslimana

Njemačka muslimanska zajednica suočava se sa rastom rasizma i diskriminacije, upozorila je u ponedjeljak vodeća grupa za ljudska prava, javlja Agencija Anadolija.

- Vidimo alarmantan porast antimuslimanskih napada i diskriminacije - rekla je Guzin Ceylan iz Alijanse protiv islamofobije i antimuslimanske mržnje (CLAIM) na konferenciji za novinare u Berlinu.

Prema njenim riječima u 2023. godini dokumentirali su najmanje 1.926 antimuslimanskih incidenata, odnosno više od pet incidenata svakog dana. Naglasila je da je broj rasističkih napada povećan za oko 114 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prijavljeni incidenti uključivali su stotine verbalnih uvreda i prijetnji usmjerenih na muslimane, 178 fizičkih napada, četiri pokušaja ubistava, pet paljevina i 93 slučaja vandalizma i oštećenja imovine.

Ceylan je rekla da je broj zločina iz mržnje protiv muslimana u Njemačkoj značajno povećan od eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba u oktobru prošle godine.

Dodala je da su dokumentovali najmanje 679 antimuslimanskih incidenata između oktobra i decembra, ali je istakla da bi stvarne brojke mogle biti mnogo veće, jer mnoge žrtve ne podnose krivične prijave vlastima.

- Pretpostavljamo da mnogi slučajevi nisu prijavljeni, jer su mnoge od tih žrtava izgubile povjerenje u institucije zbog tekućih političkih debata i medijskog diskursa - rekla je Ceylan, govoreći o pristrasnom medijskom praćenju nedavnih događaja i negativnim generalizacijama na račun muslimana.

Zemlja sa preko 84 miliona ljudi, Njemačka ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi nakon Francuske. Prema zvaničnim podacima u Njemačkoj živi oko pet miliona muslimana.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti