Vijeće Evrope: U BiH društvo duboko podijeljeno po etničkim linijama što je kočnica za napredak zemlje

Vijeće Evrope: U BiH društvo duboko podijeljeno po etničkim linijama što je kočnica za  napredak zemlje

Savjetodavni komitet Vijeća Evrope za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina (FCNM) pozvao je Bosnu i Hercegovinu da se pozabavi alarmantnim trendovima i stalnim izazovima u vezi sa 17 registriranih manjina u državi.

Komitet, naime, u svom petom mišljenju navodi da je društvo i dalje duboko podijeljeno po etničkim linijama, što „pogoršavaju politička i retorička neprijateljstva među konstitutivnim narodima – Bošnjacima, Srbima i Hrvatima“.

Ova podjela, ocjenjuju, koči sveukupni napredak zemlje, uključujući i napredak nacionalnih manjina čija udruženja nisu dobila državna sredstva od 2020. godine zbog neusvajanja budžeta od državnih organa. Navodi se i da neuspjeh u rješavanju složene historije rata iz 1990-ih i njegove pristrasne nastavne prakse i dalje ometa napore za pomirenje i podstiče klimu u kojoj su mladi sve skloniji nasilju.

Pripadnici nacionalnih manjina, ističu, i dalje se suočavaju s diskriminacijom u političkom učešću i pristupu javnim pozicijama, a ključne presude Evropskog suda za ljudska prava ostaju nepromijenjene. Ova situacija je, dodaju, narušila povjerenje javnosti u demokratske institucije i upravu, što je dodatno pogoršano nedostatkom izvršenja odluka domaćih sudova.

Upozoreno je kako obrazovni sistem održava etničke podjele kroz segregirane škole i različite nastavne planove i programe prilagođene svakoj konstitutivnoj grupi.

- Nedostatak adekvatne podrške za manjinske jezike, kao i visoki pragovi za upotrebu manjinskih jezika u administraciji i za obrazovanje na ovim jezicima takođe ometaju implementaciju Okvirne konvencije u brojnim oblastima - podcrtano je u izjvještaju.

Ukazano je i da emigracija, posebno među mladim ljudima koji traže posao ili fakultetsko obrazovanje, ključni je izazov za zemlju.

Savjetodavni komitet priznaje ograničen napredak u implementaciji novog akcionog plana u ključnim oblastima kao što su stanovanje, zdravstvena zaštita, obrazovanje i zapošljavanje. Posebno zabrinjava stanje predškolskog obrazovanja, gdje nedostatak sistematskih i kvalitetno kontrolisanih pristupa ostavlja mnogu romsku djecu u nepovoljnom položaju, što doprinosi većoj stopi napuštanja i lošijim obrazovnim rezultatima, navode iz Vijeća Evrope.

Nadalje, dodaje se da složen sistem zdravstvenog osiguranja često isključuje Rome iz pristupa osnovnim zdravstvenim uslugama, što nesrazmjerno pogađa žene i djevojčice

U svojim preporukama, s toga, Savjetodavni komitet poziva vlasti da poduzmu hitne i odlučne mjere za implementaciju jedinstvenog nastavnog plana i programa u školama kako bi se podstaklo kritičko razmišljanje i inkluzivnost; sistematizirati ponudu predškolskog obrazovanja; osigurati provođenje presuda domaćih sudova u vezi sa diskriminacijom nacionalnih manjina, izvrši analizu potreba i interesa pripadnika nacionalnih manjina, koja će poslužiti kao osnova za izradu nacionalne strategije zaštite i promocije manjinskih identiteta, kulture i jezika, ojačati ulogu, statutarna ovlaštenja i odgovarajuće finansiranje savjeta nacionalnih manjina, i sprovesti sveobuhvatan popis kako bi se tačno procijenio demografski sastav i potrebe nacionalnih manjinskih zajednica.

(A.N./Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti