UN: Izrael bombardovao 69 posto škola u kojima se nalaze skloništa za raseljene osobe u Gazi

UN: Izrael bombardovao 69 posto škola u kojima se nalaze skloništa za raseljene osobe u Gazi

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopćila je u nedjelju da je izraelska vojska bombardovala 69 posto škola u kojima su smješteni raseljeni Palestinci unutar Pojasa Gaze.

Naveli su da je "prema Global Education Clusteru, 69 posto školskih zgrada u kojima su raseljene porodice tražile sklonište direktno pogođeno ili oštećeno".

- Ovo očigledno nepoštivanje humanitarnog prava mora prestati. Sada nam je potreban prekid vatre - poručili su. 

U petak je UNRWA objavila da u Gazi više od 76 posto škola zahtijeva rekonstrukciju ili veliku sanaciju kako bi ponovo funkcionisale, prema "Global Education Clusteru", koji služi kao zajednički mehanizam koordinacije između organizacija koje se bave humanitarnim odgovorima u okviru obrazovnog sektora u slučajevima internog raseljenja.

Od 17. juna, izraelski rat je rezultirao potpunim uništenjem 110 škola i univerziteta, pri čemu je 321 škola i univerzitet djelimično oštećen. Usljed izraelskih napada ubijeno je više od 10.000 učenika, prema vladinom Uredu za medije u Gazi.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra.

Više od 37.500 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a više od 85.900 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Više od osam mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti