Održana konferencija "Ekonomske (ne)prilike povratnika i raseljenih osoba - zakočeni na putu od Dejtona do EU"

Održana konferencija "Ekonomske (ne)prilike povratnika i raseljenih osoba - zakočeni na putu od Dejtona do EU"

Unija za održivi povratak i integracije u BiH danas je u Sarajevu obilježila 32 godine uspješnog rada i posvećenosti unapređenju života povratnika i raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini.

U sklopu obilježavanja godišnjice i Svjetskog dana izbjeglica, koji se obilježava danas 20. juna, Unija je organizirala konferenciju o temi "Ekonomske (ne)prilike povratnika i raseljenih osoba - zakočeni na putu od Dejtona do EU".

- Sa nama su danas bili predstavnici povratnika iz svih gradova. Razgovarali smo o onome što smeta povratnicima i raseljenicima, i šta treba uraditi da se poboljša njihov život. Pokušat ćemo da u narednim godinama dovedemo do kraja probleme koji se tiču povratka. Mi 32 godine radimo na pitanjima povratka i integracije, to ćemo i nastaviti raditi - izjavila je Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije.

Na konferenciji su istraženi izazovi i mogućnosti za unapređenje ekonomskog položaja povratnika, kao i načinijačanja socijalne kohezije u našoj zajednici. Učesnici konferencije su razmatrali i strategije za poboljšanje uslova života povratnika i raseljenih osoba, kao doprinos društvenoj i ekonomskoj stabilnosti u BiH. 

Sa konferencije je poručeno da su povratnici istinski heroji, garant opstojnosti i nedjeljivosti Bosne i Hercegovine.

Svečani pokrovitelj konferencije je bio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. 

Od svog osnivanja 1992. godine, kada su počeli kao Savez izbjeglica i raseljenih lica BiH, Unija se razvila u ključnu organizaciju koja promoviše održivi povratak i integraciju. 

(Preporod.info) 

 

Podijeli:

Povezane vijesti