Banjaluka: Održan tradicionalni bajramski koncert (VIDEO)

Banjaluka: Održan tradicionalni bajramski koncert (VIDEO)

Tradicionalnim bajramskim koncertom "Bajram u Banjaluci - radost u srcu i duši" koji je održan sinoć u prepunom Banskom dvoru svečano je obilježen Kurban-bajram u gradu na Vrbasu.

Bogatim kulturno-umjetničkim programom u izvođenju mješovitog hora Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Brčko i Bosanskog kulturnog centra Prijedor, kao i uz brojne specijalne goste među kojima su bili i hafiz Aziz Alili i Muhidin Šarić, Bošnjaci Banjaluke radost Bajrama su podijelili i sa svojim sugrađanima nemuslimanima.

Muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović istakao je da želja ovog Muftijstva da kroz strukturu Islamske zajednice šalje lijepe vijesti iz Banjaluke.

- Obilježavanje Bajrama Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Banjaluka je prepoznao kao mogućnost i dali su inicijativu koju smo mi kao Muftijstvo podržali da se organizira Bajramski koncert, odnosno jedna kulturno-edukativna manifestacija u Banskim dvorima. U ovoj prostoriji je bilo večeras impozantno slušati poruke svih učesnika u programu, prije svega onih koji su došli sa strane, mi to kažemo izvan Banjaluke, iz Brčkog, Prijedora, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Kozarca i drugih mjesta da ovdje ponude kvalitetne sadržaje koje su mogli građani Banjaluke i muslimani i nemuslimani čuti. Želimo i dalje da ustrajemo da sa zvaničnicima, prije svega državne strukture i privrednicima, pa onda i akademskom zajednicom, među kojima su i naši imami, naša ulema, biti promotori vrijednosti vrijednosti kulturnih dešavanja u gradu Banjaluka - poručio je muftija Smajlović.

image00003.jpeg - Banjaluka: Održan tradicionalni bajramski koncert
Muftija Ismail-ef. Smajlović

On je istakao da je pred vjernicima u Banjaluci, ali i čitavom Muftijstvu, obnova Sahat-kule, ali da je ponovo vraćena i ideja da su u Banjaluci izgradi Kongresni centar Islamske zajednice.

Sanel Jakupović, predsjednik Organizacionog odbora, istakao je bajramski koncert u Banjaluci postao već tradicija, ali da je ove godine prvi put organizovan u saradnji tri organizacije, odnosno Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka, Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" u Bosni i Hercegovini i Udruženja Bosanski kulturni centar iz Prijedora.

- Značaj koncerta je da podijelimo radost sa svim našim vjernicima, ali i drugim građanima, da im prikažemo naše bogato kulturno-historijsko naslijeđe u vidu nematerijalne baštine - rekao je Jakupović.

Dodao je da su dijalog i međuvjerska tolerancija važni činioci života ljudi na ovom području koje je turbulentno i dinamično.

Ćamil Duraković, potpredsjednik entiteta RS, istakao je da se svako treba zapitati da li dovoljno čini za svoju zemlju.

- Neka nam Uzvišeni Bog primi i ukabuli kurbane ovoga Bajrama i ibadet i molitve i suze, a i smijeh. Pozivam vas da pri svemu što činimo imamo na umu da je jedan čovjek, naš Poslanik, svjesno žrtvovao sve što mu je bilo srcu blisko i drago, čak i svoju porodicu, odrekao se ovoga svijeta i dao i svoj život da bi svijet i čovječanstvo učinio boljim - rekao je Duraković.

Bajramskom koncertu prisustvovao je i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, koji je tom prilikom poželio vjernicima da Bajram u Banjaluci dočekuju i u decenijama i vijekovima koji su pred njima.

- Sjećam se kada smo otvarali našu Arnaudiju, slušao sam pažljivo govor muftije, a jedan citat mi se toliko dopao, da nema dana da ga se ne prisjetim, a glasi: "Najbolji čovjek je onaj koji je najkorisniji drugome". To ću pamtiti cijelog života - rekao je Stanivuković.

Dodao je da se Banjaluka ponosi svojom raznolikošću, te da ta raznolikost čini grad jačim i bogatijim.

Organizatori ovog koncerta su Medžlis Islamske zajednice Banjaluka, Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" u Bosni i Hercegovini i Udruženje Bosanski kulturni centar iz Prijedora, a pokrovitelj događaja je muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović.

(A.S./Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti