Danas obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu, podršku pružila i Islamska zajednica

Danas obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu, podršku pružila i Islamska zajednica

Udruženje žrtava rata Foča 92-95 danas u Foči organizira obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu.

Kako je za Agenciju MINA podsjetila Midheta Kaloper, predsjednica Udruženja, seksualno nasilje tokom rata na prostorima Bosne i Hercegovine vršeno je sistematski, po naređenju ili uz odobrenje nadređenih.

- Dokazano je postojanje logora za silovanje, gdje su žene i muškarci držani u zatočeništvu, silovani i seksualno zlostavljani. Foča je postala sinonim za masovna i sistematska silovanja žena. Logori: Buk Bijela, Srednjoškolski centar Foča, Srednja škola u Kalinoviku, Karamanova kuća, "Lepa Brena" (soliter u Foči), sportska dvorana "Partizan", kuća u Trnovačama, kuća u Ulici Osmana Đikića br. 16 (vojnički štab) i mnoga druga mjesta. Sportska sala "Partizan" služila je kao zatočenički objekat za žene i djevojčice bošnjačke nacionalnosti od aprila 1992. do marta 1993. godine. Mjesto zatočenja je bilo u nadležnosti Vojske Republike srpske. Najmlađa žrtva silovanja imala je samo 11 godina, a najstarija 70 godina - navela je ona.

Naglasila je da se, zbog toga, važnost obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu ogleda u podizanju svijesti o ozbiljnosti ovog problema i ukazivanju na važnost borbe protiv seksualnog nasilja u kontekstu rata i sukoba.

- S druge strane, obilježavanje je alarmantno upozorenje za sve relevantne aktere i društvo jer seksualno nasilje u ratu, sukobu i konfliktnim zonama je još uvijek jedan od najstrašnijih zločina, koji utiče na stotine hiljada žena, muškaraca i djece širom svijeta. To uzrokuje dugotrajnu patnju i otvara rane koje je teško zacijeliti - akcentirala je ona.

Poručila je da je naša obaveza obilježavanje 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

- Hrabro, podignute glave i istrajno nastavljamo odavati počast i sjećati se onih koji su ubijene/ubijeni na mjestima masakra i masovnih logora silovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini. Mi koji smo preživjeli/e rat i ratno seksualno nasilje, možemo pomoći u ozdravljenju i sjećanju na pogođene i one izgubljene (svirepo ubijene) živote. Želimo i moramo izgraditi inkluzivnu i nenasilnu budućnost za buduće generacije. Naša bol nije naša sramota, ona je naša hrabrost - naglasila je Kaloper.

Ova manifestacija nije važna samo za Bošnjake Foče i Istočne Bosne, već za sve građane Bosne i Hercegovine koji shvataju historijski značaj i geostrateški položaj Foče.

- Mi smo progovorile i progovorili! Vrijeme je da društvo i pravosudne institucije prekinu šutnju o nama - zaključila je ona.

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pružila je će podršku Udruženju u obilježavanju 19. juna. Ovom prilikom organizovala je odlazak u Foču, uz podršku Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice.

- Smatramo važnim dati podršku svim žrtvama seksualnog nasilja u ratu, u konkretnom slučaju ženama Foče koje su među nama one koje su najviše pogođene ovim zločinom u Bosni i Hercegovini - poručuju iz Uprave za vanjske poslove i dijasporu.

Programom obilježavanja je u 11.00 sati kod Sportske dvorane "Partizan" Foča planirano odavanje počasti svim ubijenim ženama, te obraćanja.

Nakon toga, u 12.00 sati će uslijediti mirna šetnja do glavnog trga Foče, gdje će se stajanjem u tišini s transparentima odati počast svim seksualno zlostavljanim ženama Bosne i Hercegovine, regije i svijeta.

U 12.20 sati će mirna šetnja biti nastavljena prema ćehotinskom mostu, gdje će biti spuštene ruže u rijeku Ćehotinu u znak sjećanja na sve ubijene i silovane žene u BiH. 

(MINA)

Podijeli:

Povezane vijesti