ICMP: Usvajanje Rezolucije predstavlja svjetionik sjećanja i nade za buduće generacije

ICMP: Usvajanje Rezolucije predstavlja svjetionik sjećanja i nade za buduće generacije

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pozdravlja i podržava usvajanje Rezolucije "Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine" od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ova svečana odluka predstavlja značajan korak u priznavanju i poštovanju sjećanja na žrtve i preživjele genocida u Srebrenici, navodi se u saopćenju.

- Skoro 30 godina ICMP je posvećen rješavanju pitanja osoba nestalih usljed oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava i drugih uzroka, uključujući genocid u Srebrenici. Naši napori su uvijek bili, i još uvijek su, vođeni dubokom posvećenošću očuvanju prava preživjelih porodica na istinu i pravdu - navodi se u saopćenju.

Pronalaženje i identifikacija žrtava genocida u Srebrenici bio je mukotrpan i naučno rigorozan proces. Koristeći napredne forenzičke tehnike, uključujući DNK analize, antropološka ispitivanja i forenzičku patologiju, forenzički stručnjaci ICMP-a neumorno su radili na identifikaciji ljudskih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama na području Srebrenice.

Ovaj pažljiv pristup identifikaciji nije samo pružio olakšanje porodicama žrtava, već je i odigrao ključnu ulogu u dokumentovanju zločina počinjenih tokom genocida i privođenju počinitelja pravdi.

Do danas je više od 7.000 od više od 8.000 prijavljenih nestalih u Srebrenici u julu 1995. godine pronađeno i identificirano. Uprkos izazovima koje predstavlja protok vremena, zajedno sa partnerima, ICMP ostaje odlučan u svojoj posvećenosti nastavku rada na pronalaženju preostalih nestalih osoba.

- Uspostavljanje Međunarodnog dana sjećanja i komemoracije služi kao dirljiv podsjetnik na trajni uticaj genocida na pojedince, porodice i zajednice. Naglašava imperativ očuvanja ljudskog dostojanstva i osnovnih prava, te potvrđuje našu kolektivnu posvećenost sprječavanju da se takve strahote ikada ponove. ICMP stoji u solidarnosti sa preživjelima, porodicama žrtava i svim onima pogođenim genocidom u Srebrenici. Usvajanje ove Rezolucije predstavlja svjetionik sjećanja i nade za buduće generacije - ističe se u saopćenju ICMP-a.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti