U Špionici klanjana dženaza hadžiji Bešlagi Bajrektareviću

U Špionici klanjana dženaza hadžiji Bešlagi Bajrektareviću

U džematu Špionica, Medžlis Islamske zajednice Srebrenik, danas je klanjana dženaza hadžiji Bešlagi Bajrektareviću.

Dženazu je predvodio njegov sin prof. dr. Orhan Bajrektarević.

Velikom broju okupljenih, koji su došli da klanjaju dženazu i isprate hadžiju Bajrektarevića, obratio se muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

- Nerijetko smo razgovarali o hadžiji Bešlagi. Čulo se nadaleko o ovom čovjeku. On nikada nije pričao o sebi ali smo skoro svi znali ko je hadžija Bešlaga Bajrektarević iz Špionice.

Razgovarali smo o njemu radi pouke, jer njegov život jeste ibret, pouka.

Njegov život je bio ispunjen ibadetima, namazom i postom, farzovima i sunetima, mnogobrojnim dnevnim i noćnim nafilama, učenjem Kur'ana, zikrom i dovama. Bio je četrdeset godina primjer u Davudovom postu, najboljem postu poslije ramazanskog posta, kako je kazao naš poslanik Muhammed, alejhi selam - istakao je muftija.

Muftija Fazlović se prisjetio nedavne posjete hadžiji Bešlagi, tri dana prije njegovog preseljenja na Ahiret. Hadžija je tada bio vidno fizički oslabio ali dostojanstven.

- Upitao sam ga može li postizati ono što želi kada je riječ o njegovim ibadetima. Proučio je Kelimei-šehadet i kazao da je to najvažnije. Vidio sam tada smirenog Božijeg roba. I vratio se Allahu, dželle šanuhu, sa smirenom i zadovoljnom dušom - kazao je muftija Fazlović, te je porodici prenio taziju reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Glavni imam MIZ Srebrenik Refik-ef. Hodžić je naglasio da će hadžija Bešlaga ostati upamćen po trajanju njegovog ovodunjalučkog života, ali i posebnoj ličnosti.

Ostavio je pečat u svome džematu i vremenu u kojem je živio, a daleko više je živio za ahiret, nego za dunjaluk.

- Bio je mujezin džemata Špionica i gledao je da svaki namaz klanja u svom džematu, da on bude taj koji će oglašavati početak namaza, i tako 80 godina. Mijenjali su se imami u džematu, ali se nije mijenjao mujezin. Samo dva bajrama nije klanjao u svom džematu, kad je bio na hadžu. Na posljednji bajram-namaz doveo ga je njegov sin ali je on ipak nastojao da mujezini.

Nedostajat će nam ovaj insan, njegovo mjesto u saffu, njegov glas i sve ono što je svojom pojavom činio - kazao je glavni imam Hodžić.

Hadžija Bajraktarević je rođen 20. marta 1927. godine u Donjoj Špionici. Pohađao je Sviračku medresu u Gradačcu, te zbog njenog zatvaranja prekida školovanje 1946. godine. Cijeli život proveo je na porodičnom imanju baveći se poljoprivredom. Na Ahiret je preselio 22. maja 2024. godine u 98. godini života. Ukopan je na mezarju kod stare džamije u Špionici.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti