Na današnji dan zapaljen Orijentalni institut u Sarajevu: Uništena djela od neprocjenjivog značenja

Na današnji dan zapaljen Orijentalni institut u Sarajevu: Uništena djela od neprocjenjivog značenja

Na današnji dan, 17. maja 1992. godine, zapaljen je Orijentalni institut u Sarajevu, kada su uništena djela od neprocjenjivog značenja.

Orijentalni institut predstavljao je respektabilnu naučno-istraživačku instituciju čiji su rezultati rada bili visoko cijenjeni u naučnim krugovima iz oblasti orijentalistike, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

U Institutu se nalazila prvorazredna rukopisna, arhivska i bibliotečka građa koja se čuvala u tri fonda: Rukopisna zbirka, Arhiv i Biblioteka. Najstariji rukopis u zbirci, ali i najstariji poznati rukopis na Balkanu, bio je prijepis djela iz oblasti šerijatskog prava, pisan na arapskom jeziku i prepisan 5. marta 1023. godine.

Uništeni su rukopisi iz 11. stoljeća koji su sačuvani tokom brojnih ratova i elementarnih nepogoda. Od prijeratnih 5.263 kodeksa preostala su samo 52, među kojima su neki djelimično nagoreni, da svjedoče o barbarskom uništenju neponovljivog stvaralaštva zauvijek izgubljenog za svjetsku nauku i kulturu.

Orijentalni institut u Sarajevu je javna naučno-istraživačka ustanova osnovana 1950. godine sa zadatkom da prikuplja, obrađuje i publikuje rukopisnu i arhivsku građu na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, proučava ove jezike i njihove književnosti s posebnim osvrtom na stvaralaštvo Bošnjaka na ovim jezicima, te proučava historiju, kulturnu historiju i orijentalnu umjetnost u Bosni za vrijeme osmanske uprave, radi na usavršavanju naučnog i stručnog kadra u oblasti orijentalistike, sarađuje sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu i objavljuje rezultate svog naučno-istraživačkog rada putem svojih publikacija.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti