Sarajevo: Održana edukacija za buduće hadžije, pripreme teku prema planu

Sarajevo: Održana edukacija za buduće hadžije, pripreme teku prema planu

U Istiklal džamiji u Sarajevu danas je održana edukacija za 120 budućih hadžija s područja Muftijstva sarajevskog, koji će ovu petu islamsku dužnost obaviti u organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Edukaciju su realizovali ovogodišnji vodiči bosanskih hadžija hafiz Maid-ef. Ibrahimović, Mevludin-ef. Čosić, Emin-ef. Bakal i Amir-ef. Jusić.

Vodiči su upoznali buduće hadžije o samim obredima hadža, ukazali na važnost poštivanja proslijeđenih uputa, skrenuli pažnju na osnovna ponašanja tokom hadžskog putovanja i informisali ih o svim mjestima koja će posjetiti tokom boravka u Mekki i Medini. Također, podsjetili su hadžije na savjete i preporuke medicinske struke i tima te uputili nekoliko praktičnih savjeta kojima bi olakšali hadžsko putovanje.

Hafiz Ibrahimović je istakao za Preporod.info da edukacija obuhvate najznačajnije segmente s ciljem da se hadžije upoznaju s propisima hadža i umre te ih ispravno i u potpunosti obave.

1000037217.jpg - Sarajevo: Održana edukacija za buduće hadžije, pripreme teku prema planu
Hafiz dr. Maid-ef. Ibrahimović

Podsjetio je da su hadžije različite starosne dobi, što jeste izazov, ali, kako je istakao, potrudit će se da kao vodiči odgovore zadatku na najbolji način.

- Zapravo, možemo kazati da edukacija traje od priprema do kraja hadža. Najznačajnije je da hadžije slušaju vodiče, s njima komuniciraju, odnosno, za sve što ih zanima mogu im se obratiti u grupi u kojoj se nalaze. Shodno tome, bit će informisani o svemu što im je potrebno za obavljanje pete islamske dužnosti - kazao je hafiz Ibrahimović.

Efendija Čosić je naglasio da Ured za hadž i umru u okviru cjelokupne organizacije nastoji da se kroz edukaciju hadžije upoznaju sa svim detaljima - od obreda i putovanja, savjeta o potrebnim lijekovima, pa čak i do načina oblačenja mimo ihrama u uslovima specifičnim za podneblje Arabije.

1000037264.jpg - Sarajevo: Održana edukacija za buduće hadžije, pripreme teku prema planu
Mevludin-ef. Čosić

- Vodiči komuniciraju s hadžijama i putem formiranih grupa, ali su u mogućnosti da u svakom momentu i privatno kontaktiraju vodiča svoje grupe - istakao je efendija Čosić.

Dodao je da su svi vodiči kompetentni odgovoriti potrebama hadžija na najkvalitetniji način.

Nakon edukacije prisutnim hadžijama su podijeljeni ihrami, a ranije su preuzeli i svoje kofere.

(Hasan Hasić/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti