U Sarajevu održan seminar za vodiče na hadž

U Sarajevu održan seminar za vodiče na hadž

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu organizovao seminar za obuku vodiča na hadž.

Vodičima su ovom prilikom predstavljeni detalji putovanja, date određene smjernice na osnovu kojih će oni nastaviti komunikaciju sa svojim grupama. 

- Putovanje Ureda za hadž je počelo odmah nakon prošlogodišnjeg hadža, kada smo počeli sa opsežnom pripremom ovogodišnjeg. Kada su u pitanju vodiči, njihovo putovanje počinje danas. Okupili smo ih da im damo određene smjernice, te im prezentujemo kompletno putovanje putem slajdova, audio i video snimaka.

seminar za vodice106.JPG - U Sarajevu održan seminar za vodiče na hadž
Efendija Hadžić: Predstaviti određene smjernice

Na taj način će imati kompletnu sliku o tome kako izvršiti svoje dužnosti skupa sa svojim hadžijama - kazao je rukovodilac Ureda za hadž i umru Dževad-ef. Hadžić.

Osim spomenutog, tokom edukacije će vodičima biti predstavljeni određeni detalji na koje bi trebali upozoriti svoje hadžije u toku putovanja.

- Svaki vodič je obavezan okupiti svoju grupu i pokazati im današnju prezentaciju. To će biti njihova priprema, informisanje i praktična obuka o onome šta ih čeka na putovanju - rekao je Hadžić.

Tokom edukacije je govorio i glavni vodič Izet-ef. Čamdžić, koji je poručio da ovom edukacijom praktično počinje hadž za vodiče, jer će danas dobiti svu dokumentaciju u vezi sa svojom grupom i stupiti u kontakt sa njima.

seminar za vodice107.JPG - U Sarajevu održan seminar za vodiče na hadž
Efendija Čamdžić: Predstavljamo sve detalje putovanja

- Moja zadaća je da im kazujem o tome kako da educiraju svoje hadžije i održavaju redovan kontakt sa grupom, pa ćemo danas predstaviti cijeli put, od samog dolaska u hadžija sa područja svih muftijstava Fahdovu džamiju, do svih ostalih dionica putovanja - kazao je efendija Čamdžić.

Specifičnost ovogodišnjeg hadža ogleda se u činjenici da se prvo putuje u Mekku.

- Naše hadžije će zbog toga što se prvo putuje u Mekku, a to će biti zanimljivo i nama jer se prvi put s tim susrećemo, oblačiti ihrame u Fahdovoj džamiji. Danas imamo krajnje ozbiljne pripreme, na osnovu kojih će vodiči komunicirati sa velikim brojem ljudi, njih 2.225 koji s nama putuju na životno i najvažnije putovanje - kazao je efendija Čamdžić.

O hadžijama će ove godine brinuti 47 vodiča i šest šerijatskih konsultantica, te medicinski tim kojeg će činiti sedam ljekara i sedam medicinskih tehničara.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti