Sehurski program RTV BIR: Ramazanska oaza milosti, oprosta i spasa za pojedinca i zajednicu

Sehurski.jpg -  Sehurski program RTV BIR: Ramazanska oaza milosti, oprosta i spasa za pojedinca i zajednicu

Gost osmog izdanja Sehurskog programa RTV BIR, koji uređuje i vodi prof. dr. Zehra Alispahić, bio je Mensur-ef. Pašalić, voditelj Odjela za džemat i imamet u Upravi za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u BiH.

Govoreći o zajednici, Mensur-ef. Pašalić je istakao da je relacija između pojedinaca i uloga imama odlučujuća za dobro funkcionisanje džemata.

- Ako želimo da džemat bude uspješan i napredan, mora da postoji kvalitetna međusobna konekcija između ljudi. Vizionarska i kreatorska uloga imama je jedan od presudnih faktora, a koja ga kvalificira kao lidera. S druge strane, potrebno je i razumijevanje intencija imama od strane džemata. Imam je iznimno značajna, časna i vrlo odgovorna uloga - kazao je Pašalić.

Također, bilo je riječi o osobinama imama koje su iznimno važne kako bi imam dobro obavljao liderstvo nad zajednicom.

- Da bi imam mogao postići pozitivan efekat u svom radu, on mora njegovati iman (vjeru), ahlak (ponašanje), ilum (znanje), amel (životnu praksu) i ihlas (iskrenost) - naglasio je Pašalić. 

Mensur.jpg -  Sehurski program RTV BIR: Ramazanska oaza milosti, oprosta i spasa za pojedinca i zajednicu

U razgovoru, Mensur-ef. Pašalić je posebno istakao i govorio o povratničkim džematima kao specifičnim zajednicama u BiH.

 - Posebno poštovanje moraju imati imami koji rade u povratničkim džematima. Naši slušatelji trebaju zapamtiti da su agresori uništili i desetkovali 573 džemata, 1420 džamija, mesdžida, tekija te turbeta. U prethodnih 30 godina, mi smo uspjeli rehabilitirati gotovo sve uništene vjerske objekta. Stoga, imami u manjem bh. enitetu rade posao hvale vrijedan. Oni su servis svojih džematlija, da tako kažemo - istakao je Pašalić.

 Pašalić je zaključio da kroz džemat možemo i trebamo oblikovati čvrste bedeme našeg postojanja na ovim prostorima.

 - Kroz džemat pripadamo toj grupi gdje se međusobno pomažemo, stojimo jedni uz druge, solidarni smo i predstavljamo jednu snagu spram nečega što bi moglo nekada da nas ugrozi u našem bitisanju - kazao je Pašalić.

 

(Asim Zukić / Preporod.info)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Asim Zukić/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti