Poruka vjere, poruka dobra - Psihologinja Medina Muhamedagić: Femicid i nasilje u porodici

Poruka vjere, poruka dobra - Psihologinja Medina Muhamedagić: Femicid i nasilje u porodici

Stručna savjetnica za savjetodavno-terapeutski rad u kantonalnoj Javnoj ustanovi "Porodično savjetovalište" psihologinja Medina Muhamedagić bila je gošća sedme emisije Poruka vjere, poruka dobra, centralnog ramazanskog programa BIR televizije.

 - Nažalost, problem našeg društva jeste što mi to nasilje donekle normalizujemo. Počevši od verbalnog nasilja ka fizičkom, normalizujemo metode u odgoju poput kažnjavanja nasiljem za neposlušnost. Svakako da, zbog takve društvene okolnosti, moguće je da se desi da neki potencijani nasilnik bude ohrabren ukoliko mu se nasilje prikazuje - rekla  je psihologinja Muhamedagić.

Na pitanje da li je moguće u našem okruženju izbaciti mentalni sklop odgoja fizičkog kažnjavanja, psihologinja odgovara da je prvi korak na tom putu zapravo prekid dugogodišnje generacijske traume. Djeca koja su gledala nasilje u porodici, sutra i sami postaju nasilnici. Potreban je dugogodišnji rad na prekidu te traume.

- Osnovni postulat od kojeg mi krećemo jeste da sami sebi priznamo da imamo probem, a onda nakon toga pristupamo rješavanju tog problema. Osobe koje su nasilnici u osnovi ne priznaju svoj problem i ne smatraju da treba nešto da se mijenja. Onog trenutka kad uvide, ako uvide, tek tada možemo da mijenjamo - istakla je psihologinja Muhamedagić.

07 MEDINA MUHAMEDAGIĆ B.JPG -

Podsjetila je da je i ranije bilo nasilja u porodici, samo nije u tolikoj mjeri bilo prijavljivano niti medijski pokriveno.

- Danas se žene sve više ohrabruju da prijave nasilje i da traže zaštitu institucija - dodala je Muhamedagić.

Žene koje se nađu u takvom okruženju, gdje trpe nasilje i po sedmnaest godina, obično nemaju podršku svoje porodice pa ostaju tu gdje jesu jer nemaju gdje ili se opravdavaju postupcima nasilnika - možda ga je nečim izazvala i slično. U takvim slučajevima su prisutne sve vrste nasilja; fizičko, psihičko, emotivno i ekonomsko nasilje.

- Preporučila bih da se jave u savjetovalište ili najbližem psihologu sve žene koje trpe nasilje jer je mnogo korisnije da se obrate stručnim licima. Ponekad kada se obrate svojim prijateljicama naiđu na osude i potisnu problem. Također, kada se nasilje prijavi, postoji načiin da se nasilniku kaže kako je to apsolutno nedopustivo i kako postoje mehanizmi koji će reagovati - na kraju je savjetovala psihologinja Mehmedagić. 

Cijela emisija dostupna je na YouTube kanalu BIR televizije.

(Amina Ibrahimspahić Jusić/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti