Hafiz Muamer Kadrić: Oslonimo se iskreno na Uzvišenog Allaha

Hafiz Muamer Kadrić: Oslonimo se iskreno na Uzvišenog Allaha

Abdullah b. Amr, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Hafizu Kur’ana bit će rečeno: ‘Uči i penji se (na visoke stepene) i uči lijepo i razgovijetno onako kako si ga učio na dunjaluku. Tvoje mjesto i tvoj stepen bit će kod zadnjeg ajeta koji proučiš’.

Tokom ovog ramazana svaki dan predstavit ćemo po jednog hafiza/hafizu Kur'ana koji svojim učenjem obogaćuju hafiske mukabele Muftijstva tuzlanskog.

Hafiz Muamer Kadrić, odgajatelj u Behram-begovoj medresi i učač hafiske mukabele u džamiji „Kralj Abdullah“ u Tuzli hifz je počeo učiti kao učenik Behram-begove medrese, a pred Komisijom za hifz položio kao student druge godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Muhaffiz mu je bio prof. hfz. Mirnes ef. Spahić.

Hafiz Kadrić se u ramazanu naročito vraća 186. ajetu sure El-Bekare: 'A kad te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli…' Gospodar Uzvišeni nam je dovoljan za sve, ističe hafiz Kadrić, i na Njega se trebamo osloniti iskreno i u molitvi se obratiti skrušeno.

Mnoštvo je poruka koje bi hafiz Kadrić istakao iz današnjeg, 13. džuza, ali smatra kako je jedna od najbitnijih u sedmom ajetu sure Ibrahim u kome Uzvišeni Allah kaže: 'I kad je Gospodar vaš objavio: Ako budete zahvalni, Ja ću vam zacijelo još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti'.

- Doista je bezbroj blagodati koje uživamo svakog trena, to je dar Uzvišenog Allaha na kojem stalno trebamo biti zahvalni. Umjesto da gledamo ono što nemamo ili što nam u nekom momentu možda fali i što izaziva osjećaj tjeskobe i nezahvalnosti u nama, pokušajmo se prisjetiti svega onoga što imamo i zacijelo će nam se proširiti prsa i neminovno je da ćemo željeti da se zahvalimo Allahu dragom na svemu. To je recept za sretan život na ovome svijetu – kaže na kraju hafiz Kadrić.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti