Muftija mostarski Salem-ef. Dedović na zajedničkom iftaru uposlenika Medžlisa Mostar

Muftija mostarski Salem-ef. Dedović na zajedničkom iftaru uposlenika Medžlisa Mostar

Zajednički iftar uposlenika Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, članova Izvršnog odbora i radnika u Medžlisovim preduzećima i ustanovama, upriličen je sinoć u restoranu Kalima Resorta u Podveležju, a iftaru su prisustvovali i uposlenici Mostarskog muftijstva.

Uz želje za dobro zdravlje, mir stabilnost, rahatluk i spokoj u odabranom vremenu mjeseca ramazana, mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović je prisutne podsjetio da upravo mubarek vrijeme ramazana na izvjestan način potiče čovjeka da mir, harmoniju i sklad prenose i u druga vremena da je žive tokom čitave godine dana.

- Naravno, mi smo krhki insani i skloni smo zaboravu, gubitku istrajnosti i zato je ramazan velika prilika koju trebamo iskoristiti - rekao je muftija Dedović.

U općim osvrtima na odlike ramazana dodao je kako se radi o vremenu u kojem se vjernici iznova podsjećaju na individualnu odgovornost i jačanju misije koju, svako ponaosob ima.

- I pored vjerničke misije, imamo misiju u organizacionim jedinicama, institucijama i ustanovama u kojima radimo i djelujemo. Ramazan nas dovodio pred to pitanje na koji način iskazujemo vjernost, odgovornost, predanost, lojalnost i tim vrijednostima. Ovo je naša zajednička kuća. Mi smo svi zajedno jedna porodica. Medžlis Mostar je matica našeg misijskog djelovanja, pod čijim organizacionim okvirom djeluju i druge organizacione jedince i ustanove - rekao je muftija.

Naglasio je i to od kolikog je značaja Medžlis Mostar u ukupnoj strukturi djelovanja Muftijstva mostarskog.

- Muftijstvo ima, ne samo misijski okvir, već imamo obavezu promišljati i druga sudbonosna, egzistencijalna pitanja od značaja za čast, spas i dostojanstvo našega naroda na ovom prostoru. I Medžlis Mostar nam je matica, baza i osnova - poručio je muftija.

Na kraju je, još jednom, istakao od koliko velikog značaja je čuvanje zajedništva u kolektivitetu, jer jedino na taj način se može sačuvati dobar ishod.   

(Hasan Eminović / Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti