Hafiz Asmir Imamović: Ukoliko se iskreno pokajemo, Allah će oprostiti sve grijehe

Hafiz Asmir Imamović: Ukoliko se iskreno pokajemo, Allah će oprostiti sve grijehe

Abdullah b. Amr, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Hafizu Kur’ana bit će rečeno: "Uči i penji se (na visoke stepene) i uči lijepo i razgovijetno onako kako si ga učio na dunjaluku. Tvoje mjesto i tvoj stepen bit će kod zadnjeg ajeta koji proučiš". Tokom ovog ramazana svaki dan predstavit ćemo po jednog hafiza/hafizu Kur'ana koji svojim učenjem obogaćuju hafiske mukabele Muftijstva tuzlanskog.

Hafiz Asmir Imamović, profesor akaida i fikha u Behram-begovoj medresi, hafisku mukabelu uči u džamiji "Kralj Abdullah" u Tuzli. Još kao učenik trećeg razreda medrese počeo je učiti hifz pred hafizom Mahmudom Traljićem.

- Završio sam nekoliko krugova i to je to. Nakon što je kolega hafiz Amir Hodžić položio hifz predložio mi je da počnemo učiti hifz. Nije mu trebalo puno vremena da me nagovori. Krenuli smo početkom januara 2018. godine, da bi posljednje ajete proučio 22. aprila 2019. godine pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice - kaže hafiz Imamović na početku razgovora za Preporod.info.

Ajet kojem se hafiz Imamović posebno raduje i često mu se vraća je 53. ajet sure Ez-Zumer, a glasi: Reci: "O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv".

- Ovaj ajet poziva ljude koji su se prema sebi ogriješili i osjećaju se beznadežno i izgubljeno da ne gube nadu u Allahovu milost. Allah je Milostivi i Samilosni i prašta sve grijehe, pa bi ljudi trebali tražiti Njegov oprost i ustrajati u pokajanju, a posebno u ovome mubarek mjesecu. Također, ovaj ajet nam govori da Allah prašta sve grijehe, bez obzira koliko su veliki ili mali, ukoliko se osoba iskreno pokaje i obrati Njemu - govori hafiz Imamović.

Deveti džuz Kur'ana sadrži sure El-A'raf (od 88. do 206. ajeta) i El-Enfal (od 1. do 40. ajeta). Govoreći o porukama devetog džuza hafiz Imamović govori da propast prethodnih naroda zbog njihovog odbijanja da se pokore Božijim naredbama služi kao upozorenje nama da izvršavamo Njegove naredbe i izbjegnemo sličnu sudbinu.

- Početak sure El-Enfal govori o Bitki na Bedru u kojoj su muslimani bili u manjini, ali su ipak pobijedili zahvaljujući Božijoj pomoći i svojoj čvrstoj vjeri. Ukoliko budemo svjesni Allaha (bogobojazni), Allah će nam dati sposobnost da razlikujemo istinu od neistine, koja nam je jako potrebna u vremenu smutnje. Allah nam poručuje na kraju ovog džuza da se čuvamo doprinosa smutnji, jer ona ne pogađa samo one koji su krivi - kaže na kraju hafiz Imamović.

(Alem Dedić / Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti