Centralna mevludska svečanost u Ljubljani

Centralna mevludska svečanost u Ljubljani

Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji povodom rebiu-l-evvela, mjeseca rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., organizira mevludske svečanosti u svim džematima. Centralna mevludska svečanost organizirana je u subotu, 14. septembra 2024. godine odnosno, 11. rebiu-l-evvela 1446. po H., poslije akšam-namaza u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana.

Mevludskoj svečanosti prisustvovao je muftija mr. Nevzet Porić, Samir Kerić, predsjednik Sabora,  glavni imami, imami i predsjednici izvršnih odbora, te džematlije iz Ljubljane i drugih džemata.

Prisutnima je dobrodošlicu uputio Senad-ef. Karišik, glavni imam Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana, naglašavajući važnost očuvanja duhovnog naslijeđa kroz učenje mevluda i druge sadržaje koji ovim povodom okupljaju vjernike u džamijama.

Mevludski program sadržan od učenja Kur'ana, mevludskih spjevova, tekbira, salavata, ilahija i kasida, izveli su imami hfz. Ahmed-ef. Alili, Riad-ef. Subašić, Alija-ef. Zubača, Haris-ef. Topalović i Sejman-ef. Rekić.

Prigodno predavanje održao je muftija mr. Nevzet-ef. Porić. Muftija Porić je istakao da su tri povoda radi kojih smo se večeras okupili.

- Mi danas obilježavamo 11 godina od polaganja kamena temeljca za ljubljansku džamiju. Kao što znate, 14. septembra 2013. godine, na  velikoj svečanosti kojoj je prisustvovalo 20 000 ljudi, položen je kamen temeljac za ljubljansku džamiju. Nakon šest godina završili smo njenu izgradnju. Prvu džumu klanjali smo 7. februara 2020. godine a onda je ubrzo nastupila pandemija. Večeras je prilika da proučimo dovu za sve koji su na bilo koji način sudjelovali u izgradnji džamije. Molimo Allaha, dž.š., da dadne dobro zdravlje muftiji Nedžadu Grabusu, emiru Države Katar i njegovom ocu koji je bio sebeb da dobijemo donaciju i izgradimo džamiju i naravno, svim vakifima i dobrim ljudima koji su pomogli ovaj projekat - kazao je muftija mr. Nevzet-ef. Porić.

Muftija Porić je naglasio da se u septembru obilježava i godišnjica osnivanja džemata Ljubljana.

- Također, obilježavamo osnivanje džemata Ljubljana. Naime, 12. septembra 1967. godine obnovljen je rad Islamske zajednice u Sloveniji i tada je osnovan Odbor Islamske zajednice Ljubljana, kao sastavni dio Islamske zajednice u bivšoj Jugoslaviji. Na Osnivačkoj skupštini bio je prisutan reisu-l-ulema Sulejman-ef. Kemura. Za predsjednika Odbora IZ-e Ljubljana izabran je Adil Begović a za sekretara Sulejman-ef. Abdić - istakao je.

Muftija Porić je zatim govorio o imamima koji su obavljali imamsku službu u džematu Ljubljana i istakao njihov doprinos u izgradnji džemata.

- Treći povod koji nas je okupio je mevlud – dan rođenja Muhammeda, a.s. On je svojom misijom upotpunio i pretočio Božiju riječ u ljudski život i ljudsku povijest. On je izveo najuspješniju i najtemeljitiju reformu i preporod ljudskog društva i on je uzor do Sudnjeg dana. Živio je skromnim životom, ponekad vodeći računa više o drugima nego o sebi. Prema ovom svijetu odnosio se kao putnik. Vodio je računa o ljudskom dostojanstvu, i zato treba da i mi u svoj život pretočimo što više sunneta, kako bismo se na njega ugledali – istakao je muftija Porić.

Muftija Porić je zatim kroz primjere iz Poslanikovog, a.s., života ukazao na njegov ahlak i pažljiv odnos prema ljudima, kojim je potvrdio da vodi računa o njihovom dostojanstvu.

Na kraju obraćanja, muftija Porić je uručio priznanje Ahmetu Mešiću, predsjedniku Izvršnog odbora Islamske zajednice Kranj, za nesebičan doprinos razvoju i djelovanju Islamske zajednice u Republici Sloveniji i očuvanju njenog jedinstva.

U obrazloženju koje je muftija Porić pročitao, navodi se da je Ahmet Mešić od 1977. godine aktivan član Islamske zajednice u Republici Sloveniji. U dva mandata bio je član Sabora, te član Izvršnog odbora džemata Ljubljana. Trenutno je predsjednik Izvršnog odbora Islamske zajednice Kranj. Sa posebnim poštovanjem uvijek se odnosio prema imamima. Bio je aktivan i u džematu Škofja Loka. U kritičnom periodu 2005. godine, kada se Islamska zajednica suočila sa izazovima opstanka i očuvanja jedinstva, odlučno je stavio interese Zajednice iznad interesa pojedinaca. Njegova opredijeljenost za istinu i jedinstvo doprinijela je kasnijim uspjesima Islamske zajednice u Republici Sloveniji. Svojim blagim, neupadljivim i pažljivim pristupom, uvijek je uspijevao da ubijedi svoje sugovornike da prihvate mišljenje većine, koje je bilo za opću korist i postizanje zajedničkih ciljeva. I u sadašnjoj ulozi predsjednika Odbora Islamske zajednice Kranj, održava stabilnost i jedinstvo u džematu, što je u skladu sa njegovim ukupnim djelovanjem u okviru Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

Mevludski program završen je dovom koju je proučio Nevres-ef. Mustafić, imam Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti