Muftija Grabus: Turhan Emin-beg bio je lučonoša i graditelj, ova nagrada predstavlja obavezu

Muftija Grabus: Turhan Emin-beg bio je lučonoša i graditelj, ova nagrada predstavlja obavezu

Muftiji sarajevskom danas je u Goraždu uručena Turhan Emin-beg "Kapija hajra", koja se dodjeljuje onima koji su dali značajan doprinos za Islamsku zajednicu i Bošnjake, te društvo u cjelini.

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti: 

Bismillah, Ve teavenu ala el-birr ve el-takva, ve la teavenu ala el-ismi ve el-udvan!

Poštovani reisul-ulema dr. Husein-ef. Kavazoviću, poštovani muftija goraždanski Remzija-ef. Pitiću, poštovani prof. dr. Dževade Hodžiću, kolege imami, predstavnici javnog i društvenog života, dame i gospodo, braćo i sestre es-selamu alejkum!

Želim se iskreno zahvaliti na vašoj odluci da mi dodijelite povelju Turhan Emin-beg "Kapija Hajra". Posebno sam zahvalan reisul-ulemi, dr. hadži Husein-ef. Kavazoviću i sretan što će mi uručiti ovu povelju.

Ovaj čin doživljavam kao pokazatelj ljudske i bratske pažnje za mojih 30 godina službe u Islamskoj zajednici. Molim Allaha, dž.š., da spusti svoj rahmet i magfiret na sve nas i podari nam snage i mudrosti u obavljanju preuzetih emaneta u službi Islamske zajednice.

IMG_20240914_182617.jpg - Muftija Grabus: Turhan Emin-beg bio je lučonoša i graditelj, ova nagrada predstavlja obavezu
Muftije Remzija-ef. Pitić i prof. dr. Nedžad-ef. Grabus

Muftiju Remziju-ef Pitića poznajem dugo. Kao učenik u Gazi Husrev-begove medrese, student, uposlenik u Rijasetu odgovoran za medije, direktor Radija BIR i goraždanski muftija, uvijek je bio i ostao predan svome poslu te odgovoran u izvršavanju povjerenih zadataka. Nikada nije kalkulirao niti je pravio kompromise kada je upitanju opće dobro.

Hrabar i odvažan, jednostavno rečeno, prijatelj i brat. Kada me je muftija Remzija-ef. Pitić obavijestio da ćete mi dodijeliti ovu povelju, bio sam prijatno i pozitivno iznenađen. Pomislio sam, obično se kod nas nagrade dodjeljuju kao prvi znak da se čovjeku približava penzija, a onda sam ipak zaključio da je meni, ako Bog da, još rano ići u penziju.

Hvala dragi muftija, hvala svima na na ovom lijepom trenutku u mom i našim životima.

U našem narodu postoji hiljade neispričanih i zaboravljenih osobnih i porodičnih priča i životnih sudbina kroz koje smo prolazili tokom povijesti.

Muftija Grabus.jpg - Muftija Grabus: Turhan Emin-beg bio je lučonoša i graditelj, ova nagrada predstavlja obavezu
Muftija Nedžad-ef. Grabus

Turhan Emin-beg simbolizira snažnu ukorijenjenost u bosansku zemlju. Bio je lučonoša i graditelj koji je ovom dijelu Bosne i Hercegovine ostavio hajrate, ali prije svega povezanost s našom rodnom grudom. Postavio je temelj, usul za djelovanje i organizaciju društvenog života.

Muftija Remzija Pitić je čovjek usula, ponovo nas je povezao s Turhan Emin-begom.

Pokazao nam je da imamo snažno uporište i narodnu svijest kroz višegeneracijsko pamćenje o sudbinskoj povezanosti sa svojim porijeklom. Često mijenjanje društvenih i političko-pravnih sistema od 1878. do danas, kršćansko-katoličkog, pravoslavnog, socijalističko-komunističkog do pluralno demokratskog sistema prisililo nas je na brze reakcije i prilagodbe koje su ostavile duboke tragove na naše individiulano i kolektivno pamćenje.

Možda je najvažnija zadaća našeg budućeg djelovanja, kako povezati sve te različite svjetove i artikulirati Homo Bosniacusa koji će uvažavati sve različitosti, ali će uvijek i za vazda znati šta je temelj, bosanski usul u tumačenju vjere, političkom djelovanju, kulturnom razvoju i na svim područjima važnim za naš ukupni identitet.

Islamska zajednica je u svome djelovanju svjedočila različite društvene i političke kontekste, doba dekadencije i periode uspona i razvoja u svim ranije navedenim sistemima. Naša je zajednička zadaća ostati budan, ne upasti u stanje letargije i umišljenosti i dalje razvijati sve potencijale našeg djelovanja na vjerskom i društvenom planu u BiH.

Bez propitivanja i analiziranja eventualnih slabosti, stanje komfora jeste put u mentalnu potčinjenost. Kad god kritički valoriziramo i analiziramo naše stanje, nužno je biti i konstruktivan za opće dobro, istovremeno hrabro gledati naprijed i razvijati sposobnosti da podržavamo sveopće dobro i dobročinstvo, te suzbijamo sve što vodi u dekadentnost i uzrokuje neprijateljstvo.

Zato je i ova povelja nova obaveza za naš zajednički rad i u budućnosti, ako Bog da.

Još jednom iskreno hvala!".

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti