Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji: Edukacijski program za imame i muallime

Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji: Edukacijski program za imame i muallime

U okviru edukacijskog programa za imame i muallime, Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji organizirao je seminar sa prof. dr. Almirom Fatićem, profesorom tefsira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Muftija mr. Nevzet Porić je naglasio da je za imamski poziv važno kontinuirano bavljenje naukom i stjecanje znanja na svim poljima a posebno u oblasti islamskih nauka, te je i današnji seminar organiziran s tim ciljem. Muftija Porić se zahvalio prof. dr. Almiru Fatiću ističući njegovu ulogu u izučavanju tefsirske misli u našem vremenu.

Prof. dr. Almir Fatić je najprije predstavio najvažnije tokove tefsirske nauke, ističući da je svako vrijeme i generacija muslimana dala originalan doprinos u tumačenju i afirmiranju Božije Riječi, koja je neiscrpna inspiracija za ljude i njihov pogled na svijet, budući da svaka riječ u Kur'anu ima neprocjenjivu semantičku vrijednost.

Današnje vrijeme obilježila su dva pristupa u tumačenju Ku'rana. Prvi je tematski tefsir, koji određenu temu prati kroz sve kur'anske sure i ajete a nakon sabiranja i tumačenja derivira elemente, te sure te ih usklađuje i predočava.

Druga vrsta tefsira koja je obilježila, jeste naučni tefsir. Naučni  tefsir je  nastao  u  modernom  vremenu,  te  podrazumijeva  tumačenje kur’anskoga  teksta  kroz  savremena  naučna  otkrića  i  spoznaje.

Kroz otvorenu i podsticajnu raspravu koja je zatim uslijedila, istaknuta je važnost promišljanja kur'anskog teksta, te poštivanja zakonitosti i pravila tefsirske nauke u kontekstu savremenih trendova i izazova sa kojima se danas suočavamo.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti