Trajno stambeno zbrinute 24 porodice iz kolektivnih centara u Goraždu

Trajno stambeno zbrinute 24 porodice iz kolektivnih centara u Goraždu

U Goraždu je danas svečano obilježeno useljenje 24 porodice u novoizgrađeni stambeni objekat, izgrađen u okviru Projekta CEB II "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja".

Svečanosti su prisustvovali federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, te predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je više od 2,6 miliona KM, dok je Grad Goražde izdvojio 124.000 KM. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica bio je implementator projekta.

- Jedan od ključnih ciljeva ove Vlade Federacije BiH je trajno zatvaranje kolektivnih centara i pružanje dostojanstvenih stambenih rješenja za sve porodice. Danas dijelimo sreću sa svim korisnicima i lokalnim vlastima - naglasio je federalni ministar Dizdar.

Gradonačelnik Goražda istakao je veliki značaj ovog projekta za lokalnu zajednicu.

- Ovo je jedan od najvažnijih projekata u Goraždu, a Vlada Federacije BiH je najveći investitor u naš grad, što nas čini ponosnim i zahvalnim. Važno je da su konkretnu podršku Vlade FBiH osjetile i porodice koje dolaze i najranjivijih kategorija - kazao je Imamović.

Projekat CEB II ima za cilj zatvaranje 104 kolektivna i alternativna smještaja širom Bosne i Hercegovine te osiguranje 2.045 stambenih jedinica. U Federaciji BiH trenutno se gradi 214 jedinica u sedam općina, dok je do sada završeno 39 podprojekata sa ukupno 1.015 jedinica, naveli su iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Zahvaljujući ovom projektu, značajan broj porodica u Bosni i Hercegovini dobija priliku za kvalitetnije životne uslove i trajna stambena rješenja.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti