Dokumentarac Anadolije o izraelskim ratnim zločinima u Gazi prikazan u Kataru

Dokumentarac Anadolije o izraelskim ratnim zločinima u Gazi prikazan u Kataru

Dokumentarac "Dokazi", koji je Agencija Anadolija snimila o izraelskim ratnim zločinima u Pojasu Gaze, prikazan je jučer u glavnom gradu Katara Dohi.

Dokumentarni film je prikazan u Nacionalnom muzeju Katara pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova ove zemlje.

Ministrica za međunarodnu saradnju Katara Lolwah Al-Khater pohvalila je dokumentarni film zbog sveobuhvatnog pokrivanja događaja u palestinskoj enklavi, gdje je Izrael od oktobra prošle godine ubio više od 41.000 Palestinaca.

- Kao rezultat naše saradnje, danas ćemo gledati dokumentarac Anadolije 'Dokazi' koji prikazuje šta se dogodilo u Gazi. Još jednom bih željela da se zahvalim svima koji su doprinijeli pripremi ovog dokumentarca - rekla je Al-Khater.

Film je prikazan nakon njenog govora, nakon čega je uslijedila panel diskusija o njegovom utjecaju na pružanje dokaza o izraelskim zločinima.

Na panelu, koji je moderirao profesor Sami Hermez s Univerziteta Northwestern, učestvovali su govornici Mohammed Abdul Aleem, izvršni direktor neprofitne organizacije "Human Assistance & Development International" (HADI) i Abdulkadir Karakelle, producent dokumentarca i direktor specijalne produkcije u AA.

Govoreći o trudu koji je uložen u dokumentarac, Karakelle je istakao da su se novinari koji rade u teškim uslovima na terenu suočili s pravim izazovom kako bi prenijeli slike iz Gaze.

Istakao je važnost dosezanja do šire javnosti. Karakelle je napomenuo da dobijaju veoma pozitivne povratne informacije i gledaoci misle da bi dokumentarni film trebalo da gledaju milioni ljudi, posebno svi donosioci odluka širom svijeta.

- Oni koji bi zapravo trebali pogledati dokumentarac nisu donosioci odluka već međunarodna zajednica. Ljudi bi trebali pogledati ovaj dokumentarac kako bi mogli mobilizirati političare u svojim zemljama da donose odluke protiv Izraela - naglasio je.

Aleem je rekao da će dokumentarni film biti prikazan na različitim lokacijama širom SAD-a, kako bi gledaoci bolje razumjeli situaciju u Gazi.

Ministrica za međunarodnu saradnju Katara Lolwah Al-Khater je kasnije u razgovoru za AA čestitala agenciji na uloženom trudu.

- Moramo sačuvati ove dokaze koji osuđuju zločine Izraela, koje on pokušava prikriti mjesecima. Međutim, takve knjige i dokumentarni filmovi dokazuju zločine koje je počinio Izrael - rekla je.

Turski ambasador u Dohi Mustafa Goksu također je pohvalio dokumentarac i ukazao na važnu ulogu turskih medija u osvjetljavanju situacije u Palestini.

- Želio bih da se zahvalim Anadoliji u na naporima u produkciji ovog dokumentarca i razotkrivanju zločina koje je Izrael počinio tokom višemjesečnih napada - rekao je.

Članica upravnog odbora Anadolije Busra Tosun Durmus, koordinator za publikacije i produkciju ove agencije Oguz Karakas, direktor marketinga i poslovnog razvoja Erman Yuksel, direktor strateške komunikacije i upravljanja brendom u Agenciji Hazal Duran, i Ahmet Furkan Sahin, menadžer za globalni marketing i poslovni razvoj agencije, također su prisustvovali događaju zajedno s diplomatskim predstavnicima, studentima i predstavnicima medija.

Nakon objavljivanja monografije o izraelskim akcijama u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi od 7. oktobra 2023. godine, novinska Agencija Anadolija snimila je 52-minutni dokumentarni film koji prikazuje ratne zločine. Sadrži fotografija i snimke koje su snimili reporteri, kao i intervjue s relevantnim sagovornicima o ovoj temi.

Dokumentarni film "Dokazi" istražuje ratne zločine koje je Izrael počinio nad palestinskim stanovništvom u Gazi, s fokusom na izraelsko korištenje bijelog fosfora, oružja zabranjenog prema međunarodnom pravu.

Dokumentarac koji razotkriva napade Izraela na Palestince u Gazi od 7. oktobra 2023. godine, snimali su reporteri Agencije Anadolija u periodu od 2,5 mjeseca.

Eksperti i predstavnici međunarodnih organizacija, uključujući "Human Rights Watch", "Amnesty International", UN i "Situ Studios" dali su doprinos dokumentarcu.

Nakon premijerne projekcije u Ankari, ovaj dokumentarni film je imao i svoju međunarodnu premijeru u Londonu, praćenu panelom u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti