Sarajevo: Održana redovna sjednica Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u BiH

Sarajevo: Održana redovna sjednica Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u BiH

Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održala je u Sarajevu svoju redovnu sjednicu.

Na sjednici su razmatrani slučajevi koje je komisija primila od strane muslimana koji smatraju da je njihovo pravo ugroženo.

Posebno se izdvajaju slučajevu traženja potvrde od strane MUP-a Republike Srpske pokrivenim muslimankama prilikom izdavanja ličnih dokumenata.

Komisija smatra da je ovaj postupak neprimjeren iz više razloga, a posebno zato što je bilo sličnih slučajeva i ranije, pa su riješeni sistemski.

Drugi slučaj je uskraćivanje prava na rad aplikantici u jednoj od sudskih ustanova uz obrazloženje suda da ima "određenu smetnju za prijem u radni odnos, koja se ogleda u činjenici da je ista pokrivena, odnosno nosi maramu (mahramu) koja predstavlja jedno od vjerskih obilježja i vjerski simbol.

Komisija smatra da je ovakvo obrazloženje diskriminacija, te poziva aplikanticu da iskoristi sve pravne alate koji joj stoje na raspolaganju u borbi za svoja prava.

Također, Komisija poziva zakonodavca da učini potrebno kako bi se ubuduće spriječile ovakve i slične diskriminatorne odluke, obrazloženja i prakse.

Komisija podstiče sve muslimane i muslimanke, suočene sa sličnim izazovima, da se bore za svoja prava svuda i uvijek, te se stavlja na raspolaganje svakom od njih u njihovoj pravednoj borbi. 

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti