Egipatski predsjednik pozvao na prekid vatre u Gazi, upozorio na rizik od širenja rata u Libanu

Egipatski predsjednik pozvao na prekid vatre u Gazi, upozorio na rizik od širenja rata u Libanu

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pozvao je danas na napore međunarodnog posredovanja u postizanju primirja u Gazi, upozoravajući na rizik od otvaranja novog ratnog fronta u Libanu.

Poziv je uslijedio tokom sastanka u Kairu na kojem ne Sisi primio komandanta Zajedničkog štaba američkih snaga generala Charlesa Browna.

Sastanak je održan u trenutku kada bi Egipat trebao biti domaćin nove runde pregovora o prekidu vatre u Gazi i razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Sisi je naglasio hitnu potrebu za odlučnom međunarodnom akcijom i uključivanjem svih ključnih aktera kako bi se smanjile tenzije i zaustavila eskalacija koja prijeti sigurnosti i stabilnosti cijelog regiona.

U saopštenju njegovog ureda se navodi da je Sisi upozorio na potencijalne opasnosti otvaranja novog fronta u Libanu i naglasio važnost održavanja stabilnosti i suvereniteta Libana.

Egipatski lider je naglasio neophodnost podrške naporima Egipta, Katara i SAD-a da se postigne trenutni prekid vatre u Gazi i olakša razmjena zarobljenika, što bi utrlo put za stabilnije i mirnije okruženje u regionu.

Ukazao je i na strašne humanitarne uvjete u Gazi, naglašavajući potrebu za sveobuhvatnim političkim procesom za uspostavljanje održive palestinske države kao dijela rješenja koje će pomoći u služenju dugoročnoj regionalnoj stabilnosti.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti