U Elči Ibrahim-pašinoj medresi održan višednevni seminar za profesore arapskog jezika

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi održan višednevni seminar za profesore arapskog jezika

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi od 19. do 22. augusta 2024. godine održan je seminar za profesore arapskog jezika angažiranih u medresama, gimnazijama i fakultetima Islamske zajednice u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Centra za napredne studije iz Sarajeva (CNS).

Tema seminara bila je "Primjena udžbenika At-Takallum i metode poučavanja jezičkih vještina u arapskom jeziku kao stranom jeziku".

Seminar je sadržavao 28 sati edukacije, a vodili su ga profesori Elzamli Muhamed Abdulhalek i Rezk Tarik Hamed iz Edukativno-izdavačkog centra "Buruj" iz Kaira/Egipat. U sklopu seminara organizovane su i radionice na kojima su učesnici imali priliku da na praktičan način primijene usvojene vještine.

Osvrt na ovaj seminar dali su i neki profesori učesnici.

Suad Smailhodžić, prof. Arapskog jezika u Medresi “Osman ef. Redžović” u Visokom zahvalio je Upravi i osoblju Medrese na gostoprimstvu koje su nam pružili u četiri dana održavanja seminara.

- Također, želim da zahvalim profesorima iz organizacije At-Takallum iz Egipta, prof. Muhamedu i prof. Tariku, na onom što su pružili u ova četiri dana u smislu edukacije u vidu korištenja udžbenika At-Takallum u nastavi arapskog jezika. Svakako, želim da se zahvalim Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, posebno gosp. Seidu Eminoviću, kao i Centru za napredne studije CNS iz Sarajeva koji su pomogli u realizaciji ovog projekta na kojem su profesori imali priliku da steknu nova iskustva, znanja i vještine vezane za implementaciju novog NPP-a i korištenja novih udžbenika u nastavi arapskog jezika - kazao je Smailhodžić.

Na seminar se osvrnuo i Muhamed Purišević, prof. Arapskog jezika u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru.

- Program seminara je ukazao na metodu upotrebe udžbenika At-Takallum, kojeg je Rijaset Islamske zajednice u BiH odabrao kao novi udžbenik u nastavi arapskog jezika u medresama. Seminar je osvijetlio dva aspekta spomenutog udžbenika. Prvi aspekt je opći osvrt na metodologiju njegove primjene u nastavi, a drugi je realizacija niza radionica koje su učinile seminar do kraja zanimljivim i svrsishodnim - kazao je Purišević.

Afan Latić, prof. Arapskog jezika u Medresi "Mehmed Fatih" u Podgorici, u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori , u svoje lično i u ime kolege prof. Dževahira Arifaja, zahvalio je pozivu za učešće na ovom seminaru.

- Seminar je nesumnjivo, kao što smo mogli i vidjeti, ostavio traga na sve nas. Nama lično na profesionalnom planu je pomoglo u smislu i obnavljanja "gradiva", učenja i sticanja novih znanja i saznanja - kazao je on.

Ostali učesnici su, također, izrazili svoje zadovoljstvo učešćem na seminaru i stečenim novim saznanjima, kao i razmjenom iskustava.

Na ceremoniji zatvaranja profesorima se obratio muftija travnički, dr. Ahmed-ef. Adilović.

Učesnicima seminara uručeni su certifikati, a predavačima su uručeni pokloni u znak zahvalnosti te je proučena dova. U ugodnoj atmosferi, nakon ručka i podne-namaza, gosti su otputovali u Sarajevo, gdje će provesti dva dana prije nego što se vrate u Egipat.

Na samom kraju, obratili su se i gosti predavači.

- Izuzetna nam je čast smo ovdje i što učestvujete na ovoj edukaciji vezanoj za arapski jezik, jezik Poslanika, a.s., i jezik stanovnika Dženneta. Posebno smo sretni što se vi, nearapi, zanimate za arapski jezik, jer je arapski jezik jezik svih muslimana. Hvala vam što ste došli iz drugih gradova i država da razmijenimo iskustva na ovoj edukaciji. Nadamo se da ćemo ostati u kontaktu s vama. Mi smo naišli na toplu dobrodošlicu među našom braćom, uvaženim muftijom i svim ostalim učesnicima. Počastvovani smo što smo u ovoj državi o kojoj smo mnogo čuli. Očekujemo i vas u Egiptu u uzvratnoj posjeti - kazao je profesor Muhamed.

(R.L./Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti