Altun nakon napada na ekipu TRT-a u Gazi: Izrael će odgovarati za zločine

Altun nakon napada na ekipu TRT-a u Gazi: Izrael će odgovarati za zločine

Šef Ureda za komunikacije predsjednika Turske Fahrettin Altun osudio je izraelski napad na reportersku ekipu TRT-a u Gazi, javlja Anadolu.

Altun je na društvenim mrežama istakao da Izrael izvodi napadi i na novinare.

- Osuđujem napad na ekipu TRT-a koja je bila direktna meta izraelskih snajperista dok su bili na dužnosti. U Gazi više nema mjesta čak ni na grobljima. Osim za genocidne zločine, Izrael će naravno odgovarati za napade i masakre protiv TRT-a i drugih novinara, koji su otvorili 'komunikacijski koridor' iz Gaze prema svijetu. Želim brzo ozdravljenje reporteru TRT-a Samiju Berhumu i cijeloj ekipi TRT-a - kazao je Altun.

Izraelska vojska napala je u nedjelju vozilo koje je prevozilo ekipu TRT Arabi u gradu Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze u području za koje tvrde da je sigurno.

Dopisnik TRT Arabi Gaze Sami Berhum rekao je da su izraelski vojnici gađali vozilo u Khan Younisu iako je na njemu pisalo da se radi o novinarskoj ekipi.

- Bili smo meta četvrti put od početka rata, iako smo imali vozilo za novinare, kacigu i prsluk. Otišli smo da napravimo vijesti u području sjeverno od Khan Younisa, koje Izrael smatra sigurnim, gdje su koncentrisani raseljeni Palestinci - rekao je Berhum.

Istakao je da su na njih pucali izraelski snajperisti stacionirani na brdima.

- Pucali su i na vozilo i oko vozila. Nastavili su da pucaju oko 15 minuta nakon što smo se udaljili pet metara od vozila - rekao je Berhum.

Istakao je da u Gazi nema sigurnog mjesta.

- Izraelski vojnici nas gađaju direktno, bez ikakvog upozorenja. Direktno su gađali naše vozilo, gađali su vjetrobransko staklo vozila i našeg kamermana - izjavio je Berhum.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti